Var det Sophie Elise (20) som sørget for at kampanjen til Freia ble en katastrofe?

Freia Melkesjokolade #DetNære

Freia ønsket å knytte nordmenn stadig tettere til seg igjennom kampanjen #DetNære. Her ble Nordmenn oppfordret til å dele sine nære øyeblikk på Facebook, og desverre for Freia endte kampanjen med katastrofe.

Sophie Elise, Freia

Dette er de assosiasjonene Freia håpet på

Kampanjen gikk ikke som ventet

Freias melkesjokolade «Et lite stykke Norge» har i lang tid blitt assosiert med nordmenns kultur og identitet, og det var nettopp det sjokoladeprodusenten ønsket å styrke. Men i stedet ble kampanjen noe helt annet enn hva de hadde sett for seg:

Sophie Elise, Freia Freia_#DetNære2 Freia_#DetNære1

Sophie Elise påvirkningskraft

Det var Sophie Elise (20) som satte bruk av palmeolje på dagsordenen i dette innlegget. Her oppfordrer hun til boikott av Freia sine påskeegg, og hun skriver på sin blogg : «Freia er virkelig en versting når det kommer til bruk av palmeolje, og ødeleggelse av regnskogen.» 

Selv om Freias Melkesjokolade ikke inneholder palmeolje, smittet holdningene til påskeeggene over på Melkesjokoladen fordi begge blir produsert av Freia.

Frederik Aune Guttormsen skriver på sin blogg at innlegget til Sophie Elise har blitt lest av 478 890 unike brukere og har nesten 9400 likes, 550+ delinger og ca. 5000 kommentarer på Facebook. Kommentarene går utelukkende ut på at folk skal slutte å kjøpe påskeeggene.

Tallene taler for seg, Sophie Elise (20) har stor makt når det kommer til innflytelse og påvirkning.

Sophie Elise, Freia

Var det Sophie Elise (20) som sørget for at kampanjen ble en katastrofe?

Det er klart at hennes innlegg var med på å sette fyr på kampanjen. En ting er Sophie Elise sin enorme påvirkningskraft, en annen er Freias assosiasjons nettverk. Assosiasjons nettverk er det er det samlede sett av assosiasjoner som forbindes med et merke.

Når man arbeider med merkevarer er det viktig å ha kontroll på hva forbrukerene forbinder merkenavnet ditt med til enhver tid.

Her er det lett å gå i fellen fordi et slik nettverk av assosiasjoner er i stadig endring, og derfor viktig å kontrollere kontinuerlig. Her ser vi et eksempel på at en av Norges største merkevare, Freia har gått rett i fellen.

Sophie Elise, Freia

Dette er et eksempel på assosiasjonsnettverk for Kvikk LunsjHvis noen av disse linkene inneholder ordet «palmeolje», må Freia først arbeide med å fjerne det ordet fra nettverket. Dette arbeidet må de gjøre før de går igang med en så massiv kampanje som #DetNære.

Til VG sier Christian Steen byråsjef for SMFB, som har laget kampanjen for Freia, «at det er Nett-troll som tar over på feil premisser.»

Derfor svarer de med sensur ved å slette innlegg som kommer inn. Bare nå i helgen har har de måttet slette 90% av innleggene.

Når han får spørsmål om de har undervurdert den Norske forbrukeren svarer han «at de nå er såpass tett på forbrukeren og får umiddelbar respons hele veien.»

Freias pressekontakt Celin Huseby forklarer sensuren slik til Dagbladet:

«Vi har sett oss nødt til å legge et filter på kommentarene, for at eventuelle diskusjoner om spesifikke produkter blir kanalisert til vår kundeservice»

Jeg tenker at dette tyder på for dårlig planlegging i forkant av kampanjen. Når man skal påvirke en merkeholdning igjennom en kampanje må man først vite hva forbrukerene mener om merke i utgangspunktet, for så å påvirke det.

Kanskje kunne denne katastastrofen vært unngått?

– Cecilie Benedikte Henriksen

Relaterte artikler:

http://kampanje.com/reklame/2015/03/freia-i-facebook-smell/

All PR er ikke god PR, Freia

http://www.dagbladet.no/2015/03/20/nyheter/innenriks/freia/sosiale_medier/38290421/

http://www.vgtv.no/#!/video/109935/hugger-ned-freias-facebook-kampanje

Meld deg på mitt nyhetsbrev!
Som digital student eksperimenterer jeg mye på egenhånd. Denne gangen tar jeg for meg E-post markedsføring. Legg gjerne igjen e-post adressen din og bidra til min læring.
Det jeg lærer, deler jeg selvfølgelig med dere her på bloggen.