Hvordan markedsføre en bedrift på Snapchat?

Den siste måneden har jeg virkelig utforsket Snapchat for å se hva den kanalen har å by på. Jeg har fulgt et knippe norske og utenlandske bedrifter, itillegg til en del kjente personer. I dette innlegget har jeg forsøkt å samle egne observasjoner, og hentet inspirasjon fra andre bedrifter som har gjort suksess på Snapchat.

Først litt fakta om Snapchat:

Snapchat er en bildedelings tjeneste hvor man kan sende sine venner bilder eller video som varer i 10 sekunder, så forsvinner de.

Snapchat_ceciliehenriksen.com

Snapchat har også en funksjon som kalles «My Story», som er en rekke bilder eller filmer du kan legge ut etter hverandre. Når dine venner klikker seg inn på din story, får de se dagen din som en sammenhengene fortelling. Den varer bare i 24 timer, etter det blir de helt borte. Dette gjør at vennene dine må inn å sjekke på daglig basis.

my-story

Ved å analysere statistikken på nettsiden Metronett finner jeg at det var 1,1 milioner norske brukere på Snapchat i 2014. Det sendes opp mot 400 millioner snaps hver dag på verdensbasis. Dette sier litt om potensialet som ligger i denne kanalen.

Bare for tenåringer?

I starten var dette betraktet som en kanal for den helt yngste målgruppen. Nå har ikke jeg sett noe statistikk for 2015, men mine antakelser er at fler og fler tar i bruk Snapchat og det i alle aldersgrupper.

tenåringer

Adventurouskate er en av de jeg følger på snap, hun fleipet på bursdagen sin med at nå som hun fylte 31 år var hun den eldste personen på snapchat. Hun ble straks oversvømt av snaps fra folk i 30 årene, 40 årene, og selv folk i 50 årene som fortalte henne at hun tok feil! Altså ikke bare tenåringer. For dere som ikke vet hvem Kate er, så er dette en snapper som reiser mye, og er generelt veldig morsom. Anbefaler dere å følge henne for å lære mer om hvordan snap kan brukes.

Skjermbilde 2015-09-05 kl. 16.21.41

Hvorfor er det en god kommunikasjonskanal?

Fordelen med å ta i bruk denne kanalen er at du er tett på din målgruppe, de går frivillig inn å ser hva du legger ut på din story. Du får også en mer folkelig og personlig relasjon med målgruppen din. Snapchat gir deg mulighet til å se det du vanligvis ikke ville sett. Det gir deg en unik mulighet til å slippe seerene inn, behind the scenes og bli kjent med deg og din merkevare. Følgerene dine vil kunne få ekslusivt innsyn i livet til din merkevare.

Akkurat nå har bedrifter en unik mulighet til å etablere top of mind i hodene til forbrukerene, da det (enda) ikke har blitt oversvømt av bedrifter. Før jeg utforsket mulighetene som lå i snapchat, fulgte jeg få personer og hadde få bedrifter på min snapchat. Noe som gjorde at jeg hadde mer oppmerksomhet rettet mot de få jeg hadde. Men ettersom jeg har startet å følge flere personer og bedrifter, merker jeg at noen flyter mer bort for meg.

Fremtiden på Snapchat?

Kanskje dette er fremtiden. Hva da når Snapchat renner over av bedrifter og personer som folk følger. Da må man virkelig begynne arbeidet med å skille seg ut, lage kreative story`s som folk ønsker å følge.

Mitt råd – Start nå!

Invester tid og energi i Snapchat nå før det kan være for sent, ikke undervurder Snapchat`s krefter. Bedre å ligge foran, enn å henge etter om kanalen eksploderer om noen år. Men det er det selvfølgelig ingen garanti for, kanskje også hypen om Snapchat dør om noen år.

Er det da bortkastet tid? Nei, det er det absolutt ikke. Du og din merkevare har fått være med på en reise, hvor dere har lært ekstremt mye om merkevarebygging i sosiale medier.

Vi kan ikke spå fremtiden, men det kan komme nye og enda bedre kanaler i tiden som kommer. Hvis du har fulgt med hele veien er du enda mer rustet for å møte disse med gode strategier. Du kan dra med deg lærdommen fra Snapchat inn i de nye kanalene. Uansett hvordan du ser det, vil du alltid komme styrket ut av det.

Snapchat til å bygge merkevare?

De som har tatt i bruk snapchat her til lands med suksess,  har brukt kanalen som en kampanjekanal for å generere oppmerksomhet i en liten periode, eller for å generere direkte salg i kortsiktig perspektiv. Men hva med merkevarebygging som vil generere salg i et mer langsiktig perspektiv?

Snapchat er en såpass «ny» kanal så man kan derfor ikke kjøpe boken: «Hvordan bruke Snapchat som kommunikasjonskanal», og forvente at man kan følge en oppskrift. Man må prøve, eksperimentere og la seg inspirere av hva andre har gjort.

blush.no på Snapchat

Snapchat_blush 6

blush.no er en av de norske bedriftene jeg følger på snap. De legger ut bilder av produktene de har på lager. Men veldig lite inspirerende, og jeg får ikke lyst å klikke meg inn for å følge.

Men hvis de derimot hadde laget små sminketips filmer, lagt ut beauty life hacks, eller fått kjente personer til å teste produktene deres hadde det vært langt mer inspirerende og interessant å følge. Kanskje også forsøkt seg på mer merkebyggende effekter, som å lage en film eller serie med bilder hvor de forteller om hvor enkelt det er å handle i nettbutikken. Eller fortelle om hvilke fordeler man har ved å handle gjennom deres nettside.

Skjermbilde 2015-09-05 kl. 15.59.39

Hva har andre bedrifter gjort på Snapchat?

Under har jeg hentet inspirasjon fra andre bedrifter som har gjort suksess på Snapchat.

Brooks running

snap_905

Nå får jeg ikke vist filmene på bloggen, men om du klikker her får du se fire kreative merkevarebyggende snapchat filmer om joggeskoen Brooks. Virkelig bra laget, og bør sees.

Pepsi max

Bildet er lånt fra kampanje.no

Bildet er lånt fra kampanje.no

Her er et godt eksempel på Snapchat kampanje som iviterer til deltakelse og engasjement. I samarbeid med den norske New York Rangers-stjernen Mats Zuccarello, hvor han viste frem sin hverdag gjennom bilder og film. Det som skulle skape engasjement var en konkurranse hvor følgerene kunne vinne et ekslusivt møte med den berømte hockey stjernen. Dette førte til 5000 innsendte bilder og om lag 15.000 følgere etter det første kampanje-forsøket, sier Nordic Marketing Manager i PepsiCo, Christian Træland til kampanje.

Stormberg

Stormberg var en blant de første som kastet seg på Snapchat trenden. Her bruker de Instagram og Facebook for å rekruttere følgere til deres Snapchat konto.

Skjermbilde 2015-09-05 kl. 15.57.53

H&M snapchat kampanje i Polen

Boiler room med sitt legendariske dj show skulle opptre i Polen for første gang. Det er mye hype rundt eventet siden de opptrer på hemmlige lokasjoner, derfor er det stor etterspørsel etter billettene. Det var få billetter gjen, H&M inngikk et samarbeid med Bolier room og fikk tak i noen billetter. Hvordan skulle H&M loves Musice collection annonsere samarbeidet? Svaret lå i en unik Snapchat kampanje, hvor de gjemte 20 billetter i utvalgte H&M butikker i Cracow og Warsaw.

Resultatet kan du se i filmen under:

Sour Patch Kids – Sour then Sweet

Godteri produsenten Mondelez ønsket å få frem som slagordet sier, at Sour Patch kids er surt og så søtt. Måten de gjorde det på snapchat var at Logan Paul overtok deres Snapchat-konto over 5 dager. Her skulle han lage pranks som var sure først, så søt.

kt-sourpatchkids-snapchat

For eksempel, den første 70-sekunders snappen de la ut viser en gigantisk Sour Patch karakter som spruter vann og kaster kjeks på Logan. Men på slutten av klippet, skifter karakteren holdning og gir Logan en kopp med vann å drikke.

sourpatch-kids-01-2014

Her er flere av snappene i kampanjen:

sour_patch_snapchat_2

De er også generelt flinke til å bruke Snapchat og de øvrige sosiale mediene på en kreativ og unik måte. Verdt å sjekke ut!

Snapchat_sourpatch

Jennyskavlancom

Jenny Skavlan er flink til å bruke Snapchat på en kreativ og inspirerende måte. Hun skal bygge seg selv inn som merkevare. Det gjør hun ved at sin lekende personlighet skinner igjennom på Snap.

Skjermbilde 2015-09-05 kl. 15.35.33

God morgen norge

God morgen norge bruker Snap for å skape nyskjerrighet og gi følgerene behind the scenes bilder. Dager hvor jeg ikke har sett god morgen norge, får jeg alikevel med meg det viktigste. Mange har ikke tid til å se fordi man er på jobb, men via snap får man den hyggelige morgen følelsen alikevel.

Skjermbilde 2015-09-05 kl. 15.43.31

TacoBell

Hurtigmatkjeden TacoBell er veldig flinke på Snapchat. De oppdaterer ofte, kreativt og relevant. De kjører morsome quiz relatert til produktene. De kjører ulike utfordringer til følgerene. De bygger merkevare så det holder, og jeg har lyst å klikke meg gjennom storyen for å finne ut av hva de har funnet på i dag.

Anbefaler på det sterkeste å følge de.

Skjermbilde 2015-09-05 kl. 15.49.24

Skjermbilde 2015-09-05 kl. 15.49.37

Kampanjekoder og tilbud

En annen ting som brukes mye på Snapchat er rabattkoder og tilbud. Man skal være forsiktig med denne type av reklame, spesielt om det er hovedvekten av din synlighet i denne kanalen.

Eksempelet under er fra Treningsfrue sin snapchat konto:

Snapchat rabattkoder

Å betale kjente personer og bloggere for å vise frem produktene på sin snapchat konto er også en mulighet. Men viktig å passe på at den personen du velger er relevant og passer sammen med din merkevares verdier.

Også eksempel fra Treningsfrue sin Snapchat konto:

Snapchat_reklame

Noen bloggere bruker også snapchat for å rektruttere følgerene sine inn på bloggen hvor det foregår en konkurranse i samarbeid med en bedrift. Som Casakaos på bildet under:

Snapchat_konkurranse


Hvilken Snapchat strategi burde du velge?

1.Samme innhold på storyen dag ut og dag inn kjeder folk!

Sørg for å ha variasjon i det du legger ut. Kanskje man også skulle laget en mer langsiktig plan for å finne en god balanse mellom merkevarebyggende snaps, konkurranser, giveaways og engasjerende snaps, og rabatter og tilbud`s snaps?

2. Del gjerne eksklusivt innhold de ikke får se andre steder

Del behind the scenes, men vær varsom. Det er en fin balansegang mellom eksklusive snaps og spamming.

En observasjon jeg har gjort meg er at storyen bør ikke være for lang. Bloggeren Anette Marie Antonsen, snapper bak navnet tingjegliker og har story over 1000 sekunder. Mulig jeg ikke er i målgruppen, men jeg gidder ikke å se igjennom alt. For min del blir det kjedelig. Et sted mellom 60 til 200 sekunder er passe.

Viktig å være kreativ, bruk gjerne emojis og kreative tegninger.

Så lærdommen av dette?

Ikke vær på Snapchat, bare for å være der! Du må ha innhold som inspirerer, underholder, og er av verdi for følgerene dine!

Før du bestemmer deg for å kaste deg på Snapchat bør du tenke over hensikten, og deretter lage en strategi for hvordan du tenker å utnytte kanalen. Dette er en krevende kanal å operere i, men investerer du mye tid og kreativitet kan Snapchat gi deg stor avkastning tilbake.

– Cecilie Benedikte Henriksen

Nyttige linker:

https://www.idium.no/blogg/2014/selg-pa-10-sekunder-med-snapchat/

http://www.ninabea.no/branding-on-snapchat/

 

 

Følg meg på sosiale medier:

Jeg studerer for tiden digital markedsføring ved Høyskolen Kristiania. Er du interessert i å vite mer om markedsføring i sosiale medier? Eller vil du vite mer om hvordan du kan bli mer synlig på nett?

Her kan du lese om hva jeg lærer i kurset, og her kan du lese min første eksamensbesvarelse. Her har jeg skrevet et innlegg om hvor mye mobilen betyr for hvor du skal markedsføre.

Utover det, anbefaler jeg deg å følge meg i sosiale medier. Her vil jeg dele mye av hva jeg lærer, og andre interessante ting innenfor digital markedsføring.

Google plus roundPinterest roundInstagram round  Twitter roundLinkedin round

Vil du vite mer om meg?

Klikk her om du vil vite mer om min arbeidskarriere

Klikk her om du vil vite mer om hvem jeg er som person

Klikk her om du vil se flere oppgaver jeg har skrevet i forbindelse med studiene

 

Meld deg på mitt nyhetsbrev!
Som digital student eksperimenterer jeg mye på egenhånd. Denne gangen tar jeg for meg E-post markedsføring. Legg gjerne igjen e-post adressen din og bidra til min læring.
Det jeg lærer, deler jeg selvfølgelig med dere her på bloggen.

5 Comments

 1. Bra innlegg! :-)

 2. Veldig bra innlegg!

  Når det gjelder brukertallene til Snapchat i Norge så er de ganske imponerende og jeg fikk meg iallefall en vekker da jeg så tallene for andre kvartal

  iflg MMI:

  – 1 684 000 brukere (41,6% ) Det er en økning på nesten 6% fra 1kv til 2 kv!
  – 30% av alle nordmenn over 18 bruker det daglig
  – 83% av de mellom 18-29 har profil
  – 86 % av disse (18-29) bruker tjenesten minst 1 gang om dagen!

  Som sagt ganske imponerende tall og absolutt en viktig men svært undervurdert kanal

  Eirik

  • Hei Eirik! Først vil jeg takke for at du tok deg tid til å lese innlegget. Veldig hyggelig å få oppdatering med nyere tall. Man ser helt kart ut i fra dette at Snapchat er en kanal man ikke bør overse, da stadig flere tar det i bruk. Ikke nok med at de tar det i bruk, men også at 86% av de i aldersgruppen 18-29 år bruker tjenesten minst en gang om dagen! Det sier en del om utviklingen, og jeg tror kanalen fortsatt er i stor vekst.
   Cecilie

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*