Norske merkevarer bør lære av Youtube-stjernene!

Youtube-stjerner gjør suksess

Fler og fler gjør suksess på Youtube, og for noen dager siden publiserte kampanje et intervju med  de Norske Youtube-stjernene Prebz og Dennis, som ble kåret til «Årets medienavn 2015». Ikke bare begynner Youtube å få godt fotfeste i Norge, men i Sverige er Youtube enda mer utbredt. En av de største Svenske Youtube-stjernene, Therese Lindgren har over 300.000 abonnenter på sin kanal.

Therese Lindgren

Skjermdump fra Youtube

Skjermdump fra Youtube

Therese Lindgren og mange andre Svensker gjør suksess på Youtube. Therese er 28 år, har høyskoleeksamen i informatikk ved Stockholms Universitet , og jobber nå med Youtube på heltid. Hun startet kanalen i 2013, og bare på to år har kanalen vokst med 300.000 abonnenter.

I mai 2015 ble hun kåret til «Årets Youtuber»Guldtuben i Stockholm. Therese Lindgren har også lansert sin egen webshop- Hookedonyou. Hun har blitt selve symbolet for merkevaren sin, og hennes navn er også hennes merkevare.

Sjekk ut hennes Youtube-kanal her.

Therese forteller til den Svenske avisen Expressen at hun har fem millioner videovisninger i måneden, og den gjennomsnittlige visningstiden er på ca. 5 minutter.

Nettstedet Minmote skriver i dag at Sophie Elise Isachsen hadde et gjennomsnitt på 50 447 daglig besøkende på bloggen sin i 2015. Hvilket betyr 353.129 besøkende i uken. Om man sammenligner Therese Lindgren sine 5 millioner visninger mot Sophie Elises besøkende, er Youtube-kanalen større.

«At Youtube har blitt en såpass stor kanal, må Norske bedrifter ta innover seg og behandle med største alvor.»

Norge har også store Youtube-stjerner.  I følge Nordicscreens toppliste over Youtube- kanaler i Norge topper Sara Mozetic tronen med sine 1,7 millioner abonnenter på kanalen Sarasbeuttycorner.

Youtube i Norge

Youtube vosker stadig, og i følge tall bloggen sosialkommunikasjon, er det ca 1,3 millioner Norske Youtube-profiler. De anslår at brukertallet antagelig ligger langt over 2 millioner. Videre informerer de at «bare» 22 prosent av brukerne er innom daglig, menn klart oftere enn kvinner. Flertallet har et bruksmønster der man primært er innom ukentlig, men unge er mye oftere: Nesten halvparten av de unge er på Youtube daglig.

youtubeI følge tall fra Youtube selv, har tjenesten over en milliard brukere. Antall timer folk bruker til å se på videoer på Youtube har økt med 60% sammenliknet med tidligere år.

Og det mest fasinerende er at YouTube i sin helhet – og til og med mobilversjonen av YouTube alene – når ut til flere personer i aldersgruppene 18–34 og 18–49 enn noen kabel-TV-leverandør i USA.

Hva kan Youtube bety for din merkevare?

Redgruppen skriver at Framveksten av digital teknologi har endret måten forbrukere engasjerer seg med merker. Folk forventer at merkevarer skal hjelpe dem i å forbedre livene deres og livene til mennesker som de bryr seg om. Videre skriver de at merkevarer som fokuserer på å bedre samfunnet og som gjør livene våre lettere og sunnere, vil motta høyere nivåer av engasjement og tillit i retur.

«Merkevarene må ta stilling til hvordan de kan tilføre verdi til folks liv, i stedet for å avbryte midt i favoritt filmen deres.»

 

Foreleseren vår, Arne Krokan har fortalt oss at det ikke lenger er kampen om tilværelsen, men kampen om oppmerksomheten.  Ikke bare gjelder det å få oppmerksomhet, men også å beholde den. For å gjøre det må du tilby noe av verdi for brukerene dine. Det er her vi kommer inn på «content marketing«. Et begrep mange nå begynner å gå lei.

Flere bedrifter har sett verdien av å være på Youtube, men svært få har forstått hvordan de kan gjøre suksess. Det de gjør er å legge opp reklamevideoer på sine kanaler. Hvilken verdi gir det meg? Jeg eksponeres nok med reklame ellers, så hvorfor skal jeg da abonnere på deres kanal? De som vokser og blir store på Youtube har forstått konseptet med å tilføre verdi. Og ved å tilføre verdi, tiltrekker de seg også «fans» som vil abonnere på deres kanal. Noe som er mer verdt enn antall visninger reklamefilmen har fått.

«Bare merkevarer som «betyr noe» for forbrukerne vil overleve.»

Redgruppen har videre satt opp fire grunnpilarer for å skape en verdifull merkevare:

 1. Meningsfulle merkevarer må skape nytteverdi
 2. Meningsfulle merkevarer underholder forbrukeren
 3. Meningsfulle merkevarer gir folk muligheten til å definere seg selv i forhold til andre
 4. Meningsfulle merkevarer står for noe langt utover sine produkter eller tjeneste

 

For at du på en enkel måte skal kunne skaffe deg en oversikt har jeg bare listet punktene til Redgruppen her, men ønsker du å lese mer inngående kan du gjøre det på deres blogg her.

Så, hva kan bedriftene lære av de populære Youtube-stjernene?

Det unike med Youtube kanalen til Therese Lindgren er at hun publiserer videoer til faste tider i uken, og hun skaper egne «video-serier» med ulik tematikk. Hun har egne vlogg-uker, hvor hun inviterer seerene med inn i sitt liv. Under Halloween i fjor hadde hun en egen serie med fobier som tema.

«Poenget er at hun tilbyr sine seere noe unikt, og faste ting å følge med på. Dette er noe av det jeg mener Norske bedrifter kan ta lærdom av.»

Under har jeg hentet opp noen eksempler på merkevarer som byr på akkurat dette, og som jeg håper på å se mer av i 2016:

Onecall

Per i dag er det svært få Norske bedrifter som har fattet poenget med Youtube. OneCall er et Norskt eksempel jeg ønsker å trekke frem. Det ser ut til at de har fattet poenget da de lanserte konseptet med #Pengeprinsene. Petter og Hallgeir er pengeprinser i hvert sitt univers. Hallgeir har et sparsomlig forhold til økonomi, mens Petter har et stikk motsatt forhold til penger. Her skal de sammen utføre oppdrag fra Onecall, klarer de oppdragene gir Onecall penger til en veldedig organisasjon.

 

 

Pr. 17 januar 2016 har youtube kanalen til Onecall 554 abonnenter. Jeg har troen på at antall abonnenter kommer til å øke, dersom de fortsetter å tilby forbrukerene underholdning som er knyttet opp mot deres merkevare.

 Vat19- En morobutikk på nett

Vat19 er en nettbutikk som selger alt mulig rare ting. Du finner nettbutikken deres her. Vat19 har virkelig funnet sin greie for å skape verdi for kundene sine gjennom god underholdning. De er virkelig store på Youtube og har over 2 millioner abonnenter på sin kanal. Du kan selv tenke deg hva det gjør med merkevaren.

GoPro

Produsenten av ekstremsport-kamera GoPro er en av de merkevarene som gjør ekstrem stor suksess på Youtube. De tar sine 3,6 millioner følgere med på ulike actioneventyr, sett fra utdøverenes vinkel. Det at de har over 3,6 millioner følgere betyr at de faktisk har 3,6 millioner «fans». Som sagt tidligere handler det ikke lenger om antall visninger, men antall personer som digger deg og din merkevare.

 

Håper dette kan inspirere arbeidet med å tilføre forbrukerene verdi gjennom din merkevare, og som sagt håper jeg på å se enda fler gode eksempler ut over 2016!

– Cecilie Benedikte Henriksen

 

 

Meld deg på mitt nyhetsbrev!
Som digital student eksperimenterer jeg mye på egenhånd. Denne gangen tar jeg for meg E-post markedsføring. Legg gjerne igjen e-post adressen din og bidra til min læring.
Det jeg lærer, deler jeg selvfølgelig med dere her på bloggen.

2 Comments

 1. Dette er et veldig bra innlegg Cecilie. Det er faktisk en norsk jente som er ledende på YouTube her i landet. Sara Mozetic, som har ufattelige 1.7 milloner abonnenter og nesten 150 milloner visninger på sitt SaraBeautyCorner, der hun profilerer seg som ”just a regular girl who loves all girly related stuff”.
  Blogginnlegget inneholder både litt generelt stoff om hvordan en kan gjøre det bra og eksempler på noen som faktisk gjør det bra.

  Hilsen fra Arne

  • cechenri

   18. Januar 2016 at 09:12

   Takk for det Arne! Når jeg får skrive om ting jeg brenner for blir innleggene stort sett litt bedre. Skal absolutt ta en nærmere kikk på Sara Mozetic 😉

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*