Jyb – Arbeidsmarkedets svar på Tinder

Vil Jyb revolusjonere arbeidsmarkedet?

Om bare noen få måneder kommer appen som kan endre arbeidsmarkedet for alltid. Mye av dagens rekruttering foregår i stadig større grad gjennom sosiale medier. Det kan tyde på at måten vi kommuniserer på, og måten bedrifter innhenter informasjon om potensielle arbeidstakere på, har forandret seg.

Denne tendensen utspilte seg også før Uber ble lansert, da privatpersoner organiserte transport gjennom Facebook. Med andre ord kan det tyde på et utilfredstillt behov i markedet. Dette behovet kommer kanskje Jyb til å tilfredstille-  og skal være arbeidsmarkedets svar på Tinder. I et stadig mer mobiltilpasset samfunn , sørger Jyb for at arbeidssøkere og bedrifter effektivt kan komme i kontakt med hverandre.

De skriver på sin nettside at:

«Med Jyb kan man kan vise interesse for en potensiell relasjon med et enkelt sveip til høyre. Ved gjensidig interesse får partene en konstant interaksjon med hverandre.»

Hva er Jyb?

Jyb

Navnet Jyb er en vri på det engelske ordet job. Appen skal være et sted for den nye generasjonens jobbsøk, relasjonsbygging og headhunting.  Sveipefunksjonen bidrar til å redusere det de kaller «søkeangst», samt gjøre det lettere å finne frem til relevante jobber. Vil denne appen også lettere konverte passive jobbsøkere til aktive? Ettersom Tinder har hjulpet mange inn i datingmarkedet,  hvor de tidligere har vært redde for å bli avvist, kan kanskje Jyb få samme effekt på jobbmarkedet?

Jyb

Skjermdump fra Jyb`s hjemmeside

Ved å ta i bruk appen vil man kunne se hvilke bedrifter som er interessert i akkurat din kompetanse, og dermed få en direkte tilbakemeldning på din markedsverdi. Vil dette føre til at flere bytter arbeid? Det er betydlig risiko knyttet til det å skifte jobb, fordi du ikke vet om andre bedrifter vil ansette deg.  Denne appen kan være med på å redusere risiko, og dermed kanskje barrieren for å bytte?

En App er vel og bra, men kanskje ikke like praktisk for de som skal rekruttere?

For bedrifter har de laget et webgrensesnitt for optimal søkerhåndtering, rangeringsystemer og tilgang på statistikk. Her vil de kunne administrere stillingsannonser og sin egen bedriftsprofil

Kommer Jyb til å revolusjonere, eller blir den en flopp?

jyb

Ut i fra bildet på deres Facebook-profil kan man se at det vil bli mulig å logge inn via Facebook, Linkedin eller Mail.

Det er klart at for mange vil denne svipefunksjonen minne om Tinder, noe det gjør for meg. Ettersom Tinder er en datingtjeneste kan dette gi Jyb helt feil assosiasjoner, og forbindes med noe uproffesjonelt. Derimot er det mange ting som kan tyde på at denne appen har livets rett.

Det kan tyde på at appen bygger på en slags anbefalingsalgotitme som matcher de rette kandidatene opp mot den rette jobben. Hvis dette er tilfelle tror jeg at Jyb er svært levedyktig, ettersom appen vil senke transaksjonskostnadene, både for arbeidssøker og arbeidsgiver. Ved at arbeidssøker ikke må lete seg igjennom en hel jungel av utlyste stillinger, og motsatt ved at arbeidsgiver slipper å tråle seg gjennom en haug av CV`er for å finne rett kandidat.

Det at tjenesten er gratis og senker transaksjonskostnader kan bidra til å skaffe Jyb en kritisk masse av brukere, dette skaper nettverkseffekter. Som igjen gir increasing returns, hvilket betyr at selve grensekostnaden er null om en person til tar i bruk tjenesten.

Jyb ser ut til å ha forstått at apper også har blitt commodities, derfor gjør de tjenesten gratis. Og måten de har tenkt å tjene penger er ved videreutvikling og forbedringer av verktøyene, slik at tilleggstjenester vil kunne kjøpes for interesserte brukere i fremtiden.

I skrivende stund har 969 personer meldt sin interesse for å ta i bruk appen når den lanseres i mars 2016. Kommer du til å ta i bruk Jyb?

Det skal i allefall jeg!

-Cecilie Benedikte Henriksen

Meld deg på mitt nyhetsbrev!
Som digital student eksperimenterer jeg mye på egenhånd. Denne gangen tar jeg for meg E-post markedsføring. Legg gjerne igjen e-post adressen din og bidra til min læring.
Det jeg lærer, deler jeg selvfølgelig med dere her på bloggen.

4 Comments

 1. Denne appen har jeg ikke hørt om – kjekt når du introduserer leserne (i alle fall meg) for nye ting :-)
  Blir spennende å se om det bare blir «for gøy» eller om den faktisk har noe for seg!

 2. En ting er nye tjenester Cecilie, noe helt annet er at du faktisk knytter dette både til transaksjonskostnader, noe som er et godt poeng, samt at slike tjenester er i ferd med å bli commodities. Det er lett å lage dem, vanskeligere å få brukere til dem.
  Bra innlegg!
  Hilsen og god helg fra
  -arne

 3. Du skriver strålende, igjen! Måten du tar opp temaet, stiller spørsmål og knytter tjenesten opp til andre elementer som transaksjonskostnader og commodities er bra.

  Bra jobba!

 4. Jeg synes det er trist at denne appen kommer til å gi en fordel for mennesker som er litt heldigere med utseende enn andre. Det som virkelig betyr noe kommer med bitteliten skrift helt nederst i vinduet.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*