Første del av kurset digital markedsføring er over!

Jeg sitter her helt overveldet av informasjon, av pensum,  ja, i det heletatt av mine egne tanker. Første eksamen i digital markedsføring er levert. Det har vært en intens periode hvor livet stort sett har foregått inne på en datamaskin. Øynene har vært klistret til en skjerm og fingrene har konstant vært plassert over et tastatur. Og Søvn? nei, det har vært et luksus privilegium.

Pensumbøkene er lest opptil flere ganger, alikevel har jeg vært forvirret. I løpet av denne uken har jeg sett utallige TED talks foredrag på Youtube, og fulgt med på ulike debattprogram. Vi har hatt seks forelesninger, og har hatt litt over en måned på å lese gjennom to pensumbøker i tillegg til å vie hele dager til å blogge. Så kom eksamen.

Tema for eksamen var delingsøkonomien og hva Facebook Instant Articles kommer til å gjøre med den norske mediebransjen. Dette er svært komplekse områder av vårt samfunn som selv den norske regjering, og andre eksperter innen fagfeltet ikke har funnet et konkret svar på. Utfordringene er svært komplekse, og henger sammen på samme tid. Etter en uke med mye frustrasjon slit, og underskudd på søvn sitter jeg nå helt sammensunket i sofaen og faktisk feirer med et glass vin klokka 12.44 på en fredag. Eller er det fredag? Joda, det er det.

Det får meg til å reflektere over den måneden som har gått, og det er ikke til å stikke under en stol at dette har krevd mye! Men har det vært verdt strevet? Definitivt ja! Jeg har endelig sett sammenhengene, og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg nå forstår hvordan Youtube-stjerner tjener penger, uten å selge et eneste fysisk produkt. Hvorfor nettverkseffekter henger sammen med økt inntjening, og ikke minst har jeg fått et godt innsyn i hvordan verden har utviklet seg fra et industrisamfunn til nå å bli et digitalt samfunn.

Må si jeg føler meg heldig som studerer digital markedsføring i en tid med store endringer i vårt samfunn, at jeg får ta del i å faktisk forstå hva som er i ferd med å skje. Med denne eksamen kan jeg ikke si meg fullt utlært, men jeg har fått fylt på kunnskapsbanken til å kunne følge med på utviklingen fra et faglig ståsted. Ikke nok med det, vi har lært av de fremste i bransjen! Arne Krokan har dratt oss gjennom den digitale økonomien kun på 6 forelesninger, og må si jeg har lært enormt mye på den korte tiden. Han har utfordret oss, og kjørt en helt annen lærestil enn hva vi er vant med. Jeg må si at jeg ble en smule stolt da Bente Sollid Storehaug, dro frem vår eksamen under Socialmediadays 2016. Denne typen lærestil har virkelig gitt resultater. Ja, til digital læring i 2016!

Når jeg i fjor skulle velge valgfag til mitt studie, vurderte jeg faktisk å droppe digital markedsføring. Tankene mine den gang var at jeg kunne selv være nyskjerrig og lære gjennom å opprette denne bloggen. Jeg tenkte at digital kompetanse handlet om det praktiske av å kunne bruke digitale verktøy. Men nå har jeg fortstått at det er så mye mer enn det!

Mange har faktisk påstått at denne delingsøkonomien kun er første steg inn i en digital revolusjon. Ny teknologi inntar samfunnet i stadig større grad enn bare for 7 år siden. Dette er tiden hvor kunstig intelligens går fra å være film til virkelighet. Og stadig større andel av ting er koblet til internett. Dette byr på mange samfunnsmessige utfordringer, men også et hav av muligheter.

Bare tenk på hvilke muligheter det vil gi markedsførere når jeg er ferdig utdannet i 2017, da har det sikkert kommet enda mer teknologi inn i samfunnet. Det betyr at markedsfaget også kommer til å bli forandret. Vi vil ikke lenger basere våre analyser på synsing og magefølelse, vi får tilgang til en mengde analysert data vi ikke har sett tidligere. Med ny teknologi og endrede forbrukervaner, må vi også tilpasse fagene og måten vi jobber på. Det holder ikke lengre å lese kotler og andre tradisjonelle lærebøker innen markedsføring. Vi må tenke nytt!

-Cecilie Benedikte Henriksen

 

Følg meg på sosiale medier:

Google plus roundPinterest roundInstagram round  Twitter roundLinkedin round

Vil du vite mer om meg?

Klikk her om du vil vite mer om min arbeidskarriere

Klikk her om du vil vite mer om hvem jeg er som person

Klikk her om du vil se flere oppgaver jeg har skrevet i forbindelse med studiene

Meld deg på mitt nyhetsbrev!
Som digital student eksperimenterer jeg mye på egenhånd. Denne gangen tar jeg for meg E-post markedsføring. Legg gjerne igjen e-post adressen din og bidra til min læring.
Det jeg lærer, deler jeg selvfølgelig med dere her på bloggen.

2 Comments

  1. Godt skrevet :-)

  2. Godt skrevet om et spennende tema.
    Jeg er så enig i at delingsøkonomien er første steg i digitaliseringen sett fra et forbrukerperspektiv, i vårt fagmiljø jobber vi nå med å digitalisere strøm nettet med smarte strøm målere og smarte hjem. Mye av dette som jobbes med havner under benevningen IoT (internet of things) hvor hele næringskjeder av interaktivitet settes i samspill basert på dine vaner (og uvaner) basert på machine learning. på tvers av plattformer.
    For å sette et scenario; La oss si at du har for vane å reise på jobb/skole på et bestemt tidspunkt, hvorfor ikke la de elektriske apparatene oppfatte dette og tilpasse seg deg. Hva om varmovnene dine sender deg en pushvarsling og sier «Hei Cecilie, jeg merker at du ikke er hjemme.. vil du at jeg skal spare strøm til du kommer hjem klokken 16 med å senke innetemperaturen til 13 grader?». Eller kaffetraktenren som minner deg på at du glemte å skru den av før du dro.. Til nå har dette vært et nisje område, hvor den som ønsket dette måtte kjøpe egne sensorer og konfigurere opp dette med egne pushvarsler osv, så kostbart og så overdrevet at selv store firmaer styrer unna.. Men som man sier «keep it simple» den sensoren man faktisk trenger, har man som oftest i lomma, så hvorfor skal jeg holde styr på hvor lenge lyset har vært på, eller hvor lenge kaffetrakteren har stått på stand by, når alt jeg trenger å holde styr på er; «Hvor er du?», «Hvor lenge bruker du å være der?»

    //Jådd

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*