Hvem blir bruktmarkedets svar på Über?

Siden Finn.no ble etablert i mars 2000 har det nettbaserte bruktmarkedet vært det samme for omlag 16 år siden – og bransjen er overmoden for disrupsjon.

Ettersom jeg kan kalle meg selv for medianerd og mobilnerd synes jeg det er spennende å se hvordan mobilen og sosiale medier endrer bransjer. Denne gangen skal jeg ta for meg bruktmarkedet i Norge.Vil Finn disrupte seg selv, eller vil Facebook knuse all konkurranse, eller vil andre aktører finne vei inn i denne bransjen?

Spørsmålet er hvilken av disse aktørene som vil bli bruktmarkedets svar på Über.

Dette er dagens situasjon i det norske bruktmarkedet

Bruktmarkedet er i endring for å kapre de yngste brukerene. Veksten i netthandel via mobiltelefon og nettbrett har i de seneste årene eksplodert, uten at dette har endret det norske bruktmarkedet nevneverdig.

Finn.no er den største aktøren innenfor bruktmarkedet i dag, 1,6 millioner brukere er innom tjenesten hver uke, og hver nordmann besøker i snitt finn.no 38 ganger per år.

Skjermbilde 2016-02-24 kl. 06.53.23

Den største kategorien på Finn Torget er møbler og interiør med sine 20 prosent, mens klær, kosmetikk og accssesolrer står for kun 12 prosent.

«Noe som kan tyde på at nordmenn også tyr til andre tjenester for kjøp og salg av brukte klær?»

I en rapport om det norske om det norske bruktmarkedet 2014 som Finn har har utarbeidet kommer det frem en del interessante fakta om bransjen. Blandt annet var det 3,9 millioner bruktannonser på torget dette året, og hver nordmann annonserte varer for 1397 kroner i snitt. Verdien på varene til salgs utgjorde 7,2 milliarder kroner i 2014, og dermed er det tydelig at det er «big business» i brukthandel.

Mobilen endrer bruktmarkedet

Finn meldte at 55 prosent av trafikken til tjenesten i 2014 kom fra mobile enheter, dette står i stor kontrast til andelen på 14 prosent i 2010. Andelen fortsetter stadig å øke, og i 2015 stod denne andelen på 65 prosent. Og over 35% av all trafikk på FINN.no kommer via apps.

«Dermed kan det også tenkes at Facebook appen skaper en del trafikk for finn.no»

Dette er bakgrunnen for at finn.no, 4. januar 2016 ble flyttet over på en plattform. Den gamle versjonen for PC og Mac erstattes av nye FINN, en skalerbar mobilversjon som tilpasses også store skjermer.

Facebook

facebook

Man kan ikke overse veksten i bruk av sosiale medier. I følge Ipsos har 3,2 mill nordmenn over 18 år en Facebook-profil i siste halvdel av 2015. Samme undersøkelse viser også at ca tre millioner nordmenn er innom Face hver eneste dag. Det er klart at et nettverk på denne størrelsen vil være svært vanskelig å utkonkurrere.

Sosiale medier har skapt en delekultur som gjør at vi deler i større grad enn før, og skal vi tro Marc Zuckerbergs lov, vil mengden av stoff vi er villig til å dele på nett, dobles for hvert år. Gjennom den delekulturen som har oppstått via sosiale medier har ført til at vi har blitt mer vane med å dele og samhandle gjennom teknologi.

Facebook isteden for taxi i 2013- så kom Uber i 2014

Skjermdump fra Facebook

Skjermdump fra Facebook

Forstadiet til Uber mener jeg at man kunne se når Smaalenene Avis november 2013, skrev at folk organiserte privatkjøring gjennom grupper på Facebook. Dette var en klar indikasjon på at forbrukerene ikke var fornøyde med dagens Taxi-tjenester. Samme tid et år senere kunne vi lese på E24 at den omstridte Taxi appen kom til Oslo. De tok trenden på sosiale medier, kombinerte det med smart teknologi, og dermed ble Uber født, og er i dag store innen transportbransjen over hele verden.

Historien gjentar seg – Kjøp og salg grupper på Facebook vokser

Skjermdump fra Facebook

Skjermdump fra Facebook

På samme måte kan vi i dag se at Facebook blir i større grad brukt til kjøp og salg av brukte varer. Facebookgrupper for kjøp og salg har hatt en massiv vekst de siste årene, og denne fremveksten tvang trolig Finn.no til å gjøre torget sitt gratis.

I Norge alene har slike grupper mer enn én million medlemmer, og antallet vokser stadig. På samme måte som at kundene ikke var fornøyde med taxi-løsningene i 2013, kan veksten i kjøpegrupper på Facebook tolkes som en indikasjon på at kundene i 2016 ikke er fornøyd med dagens rubrikkannonse-løsninger.

Men gruppene på Facebook tilfredstiller fortsatt ikke behovene

konflikt

Facebook har et godt stykke igjen før de vil fungere som en fullverdig kjøp og salg app, som tilfredstiller alle behov. Erik Borg Finnebraaten er administrator for Facebook-gruppen «Moss kjøpe, selge, bytte, gi bort», og fortalte til Moss avis i april 2015 at medlemmene krangler så busta fyker. Han opplever at folk til tider er relativt frekke. Her nevner han at folk blander seg inn i andres kjøp og salg for å ødelegge salget. Og at folk ikke overholder avtalen som er inngått.

Moss er ikke den eneste byen som opplever denne typen problemer, dette skjer over hele landet. Torgeir Øines, regionsdirektør, forbrukerrådet i Nordland kan til Rana blad fortelle at saker hvor kjøper og selger er uenige havner hos de, jo mer handel – jo flere klager.

Ingen har oversikt over hvor store verdier som selges gjennom gruppene, men at interessen er stor og økende til tross for noe missnøye, er det ingen tvil om.

Facebook`s fremtid som markedsplass for bruktkjøp?

facebook 2

Per i dag er ikke Facebook tilrettelagt for en optimal brukeropplevelse av rubrikkannonser. Gruppene kan være kaotisk og litt rotete å forholde seg til. Men  på en annen side har gruppene stadig blitt bedre. I 2015 gjorde de Facebook til en enklere og bedre markedsplass. De la til en funksjon som gjorde at du kunne legge til beskrivelse, legge til pris og bestemme sted for henting/levering.

Facebook jobber hardt for å beholde deg i sitt univers, derfor er de i full gang med å videreutvikle tjenesten for en enda bedre brukeropplevelse. Egne Betalingsløsninger via messenger og mulighet til å kjøpe direkte i Facebook appen er noen av tingene de jobber med.

Finn som fremtidens markedsplass for bruktkjøp?

finn

At Finn merker konkurransen fra Facebook er det ingen tvil om. Som skrevet innledningsvis var nok dette årsaken til at Finn Torget ble gjort gratis.

I dag er det flere aktører som ønsker å yppe seg i konkurransen mot Finn. Blant annet, Snapsale, Shpock, Letgo, `Tise og noen flere.

Disse kommer jeg tilbake til senere i innlegget, men Finn uttaler at de ikke er beskymret for konkurransen, og mener det bare er positivt.

– Vi gjør det veldig bra, så vi er ikke bekymret. Det er positivt med konkurrenter fordi det bidrar til at vi må fokusere på å levere et best mulig produkt til våre kjøpere og selgere, og at vi må utvikle oss, sier Christopher Ringvold i Finn.no.

Finn er allerede godt i gang med å gjøre tjenesten mer brukervennlig og sosial. I April 2015 kom muligheten for å legge inn brukeromtale av selgerene, og utvikling av profiler. Foreløpig er det kun navn, bosted og hvor mange år man har vært bruker på Finn som er synlig, og ingen bilde.

Her er «app- utfordrerne» til både Finn og Facebook

De seneste årene har det dukket opp en rekke apper på markedet som vil utfordre de store og etablerte. Det alle appene har til felles er at de bruker stedsfunksjonen i mobilen, som forteller deg hvor langt unna gjenstanden du ønsker å kjøpe befinner seg. Schibsted konsernet, som også eier Finn.no har valgt å investere i to av appene, Snapsale og Shpock med henholdsvis 37 prosent og 91 prosent.

Administrerende direktør Lars Vangen Jordet i Schibsted Vekst forklarer til Kampanje hvorfor Schibsted kjøper seg opp i digitale rubrikkselskap når Finn kontrollerer over 90 prosent av markedet.

Digitale markedsplasser er kjernevirksomhet for Schibsted. Vi eier en rekke selskaper av denne typen verden over og vi vil alltid være på utkikk etter det neste, nye og spennende selskapet. Schibsted vil alltid være nysgjerrig på det som venter rundt neste sving.

Shpock Norge

Shpock

Shpock har utspring fra Østerriket, og finnes i Tyskland, Storbritannia og nå i Norge. De henvender seg til unge, urbane brukere i lavprissegmentet.

Du kan som med andre sosiale medier, legge igjen et hjerte på den annonsen du likte, og du kan dele annonsen med dine venner i ulike sosiale kanaler. Fordelen med appen er at du kan kjøre budrunder, og stille spørsmål til selger som er synlig for alle.

Det smarte med denne appen er at begge parter i en budrunde må godkjenne handelen, og da kan ingen av partene heller trekke seg. Da er handelen bindende. På denne måten løser de litt av utfordringen rundt useriøse kjøpere og selgere. Det kommer ikke tydelig frem hvordan betaling og levering foregår, men de skriver i sin FAQ at de anbefaler brukerene til å enten sende via postoppkrav, eller bruke Paypal.

Letgo

Letgo

Letgo er mobil applikasjon som likner mye på Shpock, hvor du bruker mobilen for å kjøpe og selge ting i ditt nærområde. Appen er i utgangspunktet laget for den amerikanske forbrukeren, men i løpet av kort tid har Letgo spredt seg til flere land.

I septemper 2015 skrev nettstedet Techcrunch at Letgo har blitt rangert på topp 10 listen til Google Play i Sverige, Tyrkia, New Zealand, Italia, Spania, og i Norge. De skriver også at appen har vokst med over 2 millioner nedlastninger siden lanseringen i februar 2015. Jeg har ikke lykkes med å finne tall for brukere i Norge.

Snapsale

snapsale

Snapsale er en mobilapp som skal gjøre kjøp og salg av brukte gjenstander enklere og mer brukervennlig. Appen er utstyrt med en avansert bildegjenkjennings funksjon som i følge Snapsale gutta, gjør at du kan legge ut et salg på under 30 sekunder. Du tar bilde av gjenstanden du ønsker å selge og appen finner ut hva det er, og automatisk legger på tagger for å gjøre kategoriseringen enklere for deg. I tillegg kan du «pynte» bildet av gjenstanden kan du ønsker å selge ved å justere lys og kontraster.Målgruppen de ønsker å treffe med denne appen er først og fremst jenter i alderen 19-35 år. Snapsale skriver på sin Facebook side at de 9.februar i år passerte 50.000 brukere.

`Tise

tise

Denne appen bygger på mye av det samme som Snapsale, men det som skiller `Tise fra de andre appene er at du kan dele annonsen din rett i kjøp og salg gruppene på Facebook.

«I steden for å konkurrere med Facebook, har`Tise giftet seg med de»

Appen bygger videre på de unges digitale brukervaner, og har utviklet sitt eget «Tise-design». Her kan du på en morsom og enkel måte style hovedbildet som du vil, med ulike filter og tekst direkte oppå bildet.Jeg vil kalle det en kryssning mellom Snapchat og Instagram.

Når du klikker deg inn på selgers profil finner du informasjon om hvor mange annonser de har lagt ut, hvor mange følgere personen har og hvem de selv følger. For hver annonse du legger ut får du også «Tise-poeng». Du kan i likhet med Shpock sette et hjerte på gjenstanden du ønsker å kjøpe, eller som du synes var fin. Du kan også velge å dele annonsen på din egen facebook profil.

iTavisen skrev 3 .november at appen hittil har 190 000 unike brukere, noe som gjør appen til den største av sitt slag i norge.

Kaupangapp

Det nyeste tilskuddet av slike apper i dette markedet er gjenbruksappen Kaupang. Det er to studenter fra univeritetet i Tromsø som står bak utviklingen av appen.
kaupang
Kaupangapp
er en mobilapplikasjon som skal gjøre lokalt gjenbruk enklere. De skriver på egne nettsider at de ønsker å løse et problem: Folk i nærheten vil handle med hverandre, men finner hverandre ikke.

iTavisen skriver 27.januar 2016 at gjengen samarbeider med NMS Gjenbruk, NML Gjenbruk og Fretex – tre av de største gjenbrukskjedene i Norge. Totalt har 80 gjenbruksbutikker lagt ut ting og tang for salg i appen.

Ut i fra det jeg kan se er det lite som skiller appen fra de andre appene, bortsett fra at de samarbeider med de største gjenbrukskjedene i Norge.

Suksesskriterier for å vinne markedet

Teknologien i disse appene lar seg lett kopiere, noe som bevises av fremveksten av slike apper bare på det siste året. Dermed er det ikke i selve teknologien verdien ligger, men i størrelsen på tjenestetilbudet og antall brukere. Det skal mye til å konkurrere med en etablert tjeneste med en kritisk masse av brukere.

I den digitale tidsalderen har kjøpsatferden vår globalt endret seg:

 1. Vi ønsker mer tilgjengelige produkter – dette har mobilen sørget for.
 2. Vi har blitt mer vant til å samhandle med andre mennesker via teknologi- dette har sosiale medier sørget for.

Dette gjør at vi stiller større krav til produkter og tjenester som finnes på markedet i dag. Tilfredstiller de eksisterende aktørene vår nye kjøpsatferd?

Hva kjennetegner disruptiv innovasjon – og hva skal til for å disrupte bruktmarkedet?

Clayton Christensen, en professor ved Harvard er mannen bak begrepet. Bente Sollid Storehaug forklarer at dette er teknologier som forstyrrer og leter etter ineffektivitet i eksisterende bransjer. De profitterer på mangel av åpenhet rundt gamle forretningsmodeller. Det er nettopp dette Über gjorde, når de tok tak i trendene på sosiale medier og forbedret transporttilbudet.

Uavhengig av om du bruker Finn, Facebook eller noen av disse appene er det fortsatt noen åpenbare hinder for en friksjonsfri og brukervennlig opplevelse av brukthandel.

Anbefaling og ratingsystemer

rangering

Som beskrevet tidligere i dette innlegget er det fortsatt mye mistillit mellom partene ved kjøp og salg av brukte gjenstander.

To-veis ratingsystemer har vært en av suksessfaktorene til de store vellykkede selskapene Über og AirBnb.

I forbindelse med lanseringen av Pelp ble det gjort en større markedsundersøkelse som viste at så mange som 76 prosent av oss ønsker anbefalinger fra andre, og at 90 prosent av oss stoler på anbefalinger fra venner, og venners venner. Dette ser det ut til at Finn har forstått verdien av, når de som beskrevet tidligere har utviklet et eget ratingsystem. Ut i fra hva jeg kan se, er det ingen av utfordrer appene som har implementert dette.

Utnyttelse av nettverkseffekter – vi er mer digitalt sosiale enn før.

Det at flere av «utfordrer appene» gifter seg med Facebook, og lar deg dele i andre sosiale kanaler ser jeg på som en potensiell suksessfaktor. Det å skape et nettverk med over 3 millioner brukere i Norge, vil jeg anse som en umulig jobb.

Derfor vil det være lurt å ta i bruk de sosiale nettverkene, for i større grad koble køper og selger opp mot hverandre. Annonser fra Finn.no blir lagt ut og delt via sosiale medier for å skape trafikk. Ikke nok med det, ved å dele annonser fra de ulike appene på Facebook, bidrar dette også til økt synlighet av tjenesten – dermed øker sjansen for at flere laster ned mobil applikasjonen.

Jeg tror sosiale medier kommer til å bli en viktig del av annonsering i fremtiden. Uavhengig av om vi annonserer direkte i plattformen, eller om man bruker de for å skape trafikk inn til annonser levert av tredjepart.

Betaling og levering

betaling

Det er knyttet mye uenighet rundt betaling og levering ved kjøp og salg av brukte gjenstander Med betalingsløsninger som Vips, og andre enkle mobiloverføringer har dette blitt noe lettere.

Men ut i mine analyser, er det ingen av tjenestene som har løst dette problemet. Finn har sin egen betalingsløsning, og det er frivillig å bruke den. I tillegg er den ikke smertefri å bruke, da den verken er enkel, rask eller gratis å bruke.

Hos «utfordrer-appene» er det fortsatt opp til kjøper og selger å bli enige om levering og betalingsmåte. Appene gjør selve «bruktsurfingen» enklere og mer behagelig for kjøper, om en skal vindushoppe. De gjør det også enklere for selger å legge ut noe for salg, med noen få tastetrykk via mobilen.

Som jeg skriver i dette innlegget viser nye rapporter at flere handler med mobilen, nesten 4 av 10 har handlet med en mobil i løpet av de siste seks månedene. Bare i 2015, har en halv million norske kunder handlet med en mobil enhet. Hovedgrunnen er at telefonen først og fremst er lett tilgjengelig.

Derfor tror jeg at den første tjenesten som løser dette problemet, og samtidig har en brukervennlig app som gjør utnyttelse av nettverkseffekter, er de som vil disrupte og vinne markedet. 

Har du erfaring med noen av «utfordrer-appene»? Da  setter jeg stor pris på om du ønsker å dele dine erfaringer med meg i kommentarfeltet under.

– Cecilie Benedikte Henriksen

 

Følg meg på sosiale medier:

Google plus roundPinterest roundInstagram round  Twitter roundLinkedin round

Vil du vite mer om meg?

Klikk her om du vil vite mer om min arbeidskarriere

Klikk her om du vil vite mer om hvem jeg er som person

Klikk her om du vil se flere oppgaver jeg har skrevet i forbindelse med studiene

Meld deg på mitt nyhetsbrev!
Som digital student eksperimenterer jeg mye på egenhånd. Denne gangen tar jeg for meg E-post markedsføring. Legg gjerne igjen e-post adressen din og bidra til min læring.
Det jeg lærer, deler jeg selvfølgelig med dere her på bloggen.

3 Comments

 1. Fin analyse, Cecilie, selv om jeg ikke er enig i alle konklusjonene :-) Disclaimer: Jeg er veldig biased siden jeg jobber i Snapsale 😉

  Jeg tror at mye av verdien ligger i teknologien, og at ikke all teknologi er like lett å kopiere. F.eks har vi i Snapsale brukt veldig mye tid og talent på å utvikle vår bildegjenkjenningsfunksjon. Dette er en teknologi som gjør det enklere og raskere å legge ut. Det igjen gjør at vi får mer og bedre content, som det ser ut som vi er enige om er avgjørende for suksess. Vi har per i dag ca. 24 000 annonser i appen. Det hadde vært spennende å sammenligne appene på hvor mange annonser de har, hvis du kan få tak i disse tallene.

  En kjapp ting jeg la merke til: Du refererer til at «iTavisen skrev 3 .november at appen hittil har 190 000 unike brukere, noe som gjør appen til den største av sitt slag i Norge.» Basert på dette innlegget, der Tise skriver at gruppene de samarbeider med har 180 000 medlemmer, kan det virke som det for det meste dreier seg om medlemmer i Facebook-grupper som Tise samarbeider med: http://blog.tiseit.com/announcement-one/ , og at ikke alle disse også er app-brukere.

  Ta gjerne kontakt om du vil ha noe mer bakgrunnsinfo fra oss!

 2. Hei!

  Dette var interessant lesning. Bra skrevet! Jeg driver et selskap som utvikler en app, som blir en ny og innovativ markedsplass, som skiller seg vesentlig fra andre apper for kjøp og salg som finnes i dag. Har du en email jeg kan nå deg på? Det ville vært interessant å utveksle tanker og ideer med deg :-)

 3. Hei :) Mitt navn er Kristian Aslaksen og jeg står bak Kaupang-appen.

  Vi lanserte for en måned siden, og allerede har over 17 000 lastet ned appen vår bare i Norge.

  Som Geir også påpeker over her, så bommer du litt på tallene for Tise. I følge Abcnyheter har de kun omlag 5000 brukere.
  Kilde: http://www.abcnyheter.no/dataliv/2016/02/14/195199183/unge-grundere-vil-kjempe-mot-finn.no

  Fin sak. Si gjerne i fra dersom du lurer på noe om Kaupang! :)

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*