Google annonser

Har du fått med deg endringene Google gjorde 18. februar i år? Hvis ikke bør du følge nøye med nå. Disse endringene kan få stor betydning for deg som jobber med SEO, og markedsføring på nett. Google har nemlig valgt å fjerne annonsene i høyremargen ved søk på en laptop, men velger å beholde produktoppføring og kunnskapspanelet.  I tillegg vil de gå fra tre betalte annonser i toppsøket til fire, samt at de inkluderer annonser i bunnen på siden.

Konsekvensen kan bli at betalte annonser blir dyrere, og spørsmålet blir om klikk på organiske søk vil svekkes? Hvis du ikke har tatt i bruk SEM (search engine marketing) tidligere, er tiden kanskje inne ettersom det i større grad vil lønne seg.

Mer konkurranse og høyere pris?

Ettersom Google fjerner annonsene i høyremargen vil det bli færre annonseplasser, selv om de legger til en fjerde annonse i toppresultatet, og inkluderer tre annonser på bunnen av søkesiden. Det betyr at det blir større konkurranse mellom annonsørene for å oppnå en bedre plassering på resultatsiden.

Dette kan føre til at kostnaden per klikk på en annonse øker, dette påpeker Even Ødegård i sitt blogginnlegg. Han skriver også at Google er nøye med hvilken plassering annonsen får, ettersom de er opptatt av at annonsen skal oppfattes så relevant som mulig.

Google bruker ulike måleparametere for å avgjøre om annonsen er kvalitetsmessig relevant og bruker disse når de skal rangere annonsene. Blandt annet kvaliteten på landingssiden, forventet CTR (click-through rate), og bruk av annonseutvidelser, bare for å nevne noen. Om du scorer høyt på disse måleparameterene kan Google belønne deg med høyere plassering, selv om du betaler mindre eller det samme som konkurrentene dine.

Ettersom kostnaden per klikk blir høyere enn tidligere, kan man ikke lenger teppebombe Google med annonser for å få trafikk til websiden din. Man må i større grad vurdere hvilke tidsperioder som vil være lønnsomme. Dermed kan vi se at økt konkurranse på mange måter kan bety økt relevans og kvalitet på annonsene – noe som kommer både brukerene og Google til gode.

Om prisene per klikk øker vil fremtide vise , men Synlighetsbloggen rapporterer om at de ikke har registrert noen endringer i klikkpris foreløpig.

Vil organiske søk svekkes av endringen i Google annonser?

For de som jobber med SEO har ikke Adwords annnonsene i toppsøket vært en betydelig stor trussel for de organiske søkene. Nina Furu skriver at 70% av klikkene på en søketreff- side går til det organiske søketreffet. Det vil si at de fleste søkere har oversett de betalte annonsene og heller valgt å trykke seg inn på de organiske resultatene. Jeg tror nå dette vil forandres.

Konsekvensen av at Google nå legger til en ytterligere betalt annonse i topptreffet, er at annonsene vil få høyere klikkfrekvens og klikkene for de organiske treffene vil bli lavere.

Skjermbilde 2016-03-03 kl. 18.00.28

Skjermdump fra Google

Som du ser av bildet, når du søker på «tredemølle» er skjermen fullstendig dominert av annonser, og du må scrolle ned for å se de organiske søkene. Dermed øker sansynligheten for at søkeren klikker på en annonse i steden. I tillegg blender annonsene mer inn med de organiske søkene, det vil si at annonsene ligner mer på de organiske søkene, som igjen kan bidra til å forsterke klikkraten.

Zdnet skriver dette kan medføre at Google i mindre grad blir oppfattet som en søkemotor om organiske søk svekkes, og større grad som en kommersiell annonseringsplass.

Hva da med de mindre bedriftene?

Ettersom det kan bli mer konkurranse og dyrere å annonsere på Google, står de mindre bedriftene i fare for å bli skvist ut. De små aktørene har kanskje ikke stort nok budsjett til å konkurrere med de store og velger heller å annonsere via andre plattformer som Facebook. Men på en annen side har Even Ødegård et godt poeng når han påpeker at dette stiller større krav til annonsører og byråer som jobber med Adwords. De må hele tiden følge med på hva som skjer, og de må være flike til å optimalisere annonsene og nettsidene sine for å utnytte funksjonaliteten i Google.

Hvordan påvirker dette visning av annonser på mobil?

Veksten i trafikk fra mobile enheter påvirker alle aktører, også Google. Det at de nå fjerner annonser i høyremargen på laptop, vil gjøre opplevelsen av søkemotoren lik uavhengig hvilken enhet du bruker. Denne endringen gjorde også Finn.no i år når de gjorde desktop- versjonen lik mobilappen, men kundene raste og syntes den ble mer uoversiktlig.

Jeg tror man forventer en forskjell ved bruk av de ulike enhetene, ettersom bruken varierer med hensikt og behov. Sitter jeg å surfer etter en ny kjole på t-banen ønsker jeg å kjapt orientere meg, for så fortsette undersøkelsen på laptopen når jeg kommer hjem. Der forventer jeg også å finne mer informasjon. Men på en annen side kan denne endringen stimulere til en endring i bruksatferden vår. Kanskje man i større grad vil klikke på en annonse via mobil, ettersom du vet at du ikke må forte deg hjem å gjøre søket via laptop for å få en anderledes oversikt?

Dermed kan det være mer sansynlig at flere aktører velger å bruke mer av sitt markedsbudsjett på mobil, og sansynligheten for at kostnaden per klikk også vil øke på mobile enheter.

Helt konkret hva utfallet blir er for tidlig å si, det får fremtiden vise. Personlig liker jeg at Google kontinuerlig jobber med å gjøre reklamen relevant, og at de ikke er redde for å teste ut ulike ting.

Hvilke konsekvenser tror du denne endringen fra Google kommer til å få?

– Cecilie Benedikte Henriksen

 

Følg meg på sosiale medier:

Google plus roundPinterest roundInstagram round  Twitter roundLinkedin round

Vil du vite mer om meg?

Klikk her om du vil vite mer om min arbeidskarriere

Klikk her om du vil vite mer om hvem jeg er som person

Klikk her om du vil se flere oppgaver jeg har skrevet i forbindelse med studiene

 

Meld deg på mitt nyhetsbrev!
Som digital student eksperimenterer jeg mye på egenhånd. Denne gangen tar jeg for meg E-post markedsføring. Legg gjerne igjen e-post adressen din og bidra til min læring.
Det jeg lærer, deler jeg selvfølgelig med dere her på bloggen.