Trender digital markedsføring

Hvilke trender innen digital markedsføring vil råde i bransjen i 2016?

Vi står midt i en digital revolusjon og ingen bransjer vil forbli uberørt. Hvis morgendagens markedsfører skal lykkes, kreves det kjennskap og strategisk tilnærming til nye utviklingstrekk og trender skriver Hans Petter Hansen.

 

Jeg skriver en bacheloroppgave om holdninger til artikler i nettaviser. Det hadde vært veldig hjelpsomt dersom akkurat DU kunne avsett 5-10 minutter til å svare på undersøkelsen: https://goo.gl/6IkdpL

1

Videomarkedsføring, beacon-teknologi og omni-kanal satsninger er tre trender innenfor digital makedsføring jeg mener vil være fremtredende i 2016.

Årets trender er komplekse, men henger sammen. Det er umulig å nevne en trend, uten å nevne de andre. Felles for disse tre digitale markedsførings trendene er at mobilen er i fokus. Mobilen har blitt en integrert del av livene våre, og vi er nå vitne til en fundamental forandring i hvordan forbrukere konsumerer medieinnhold. Dette er trender som påvirker oss som digitale markedsførere.

Det legger press på hvordan vi kommuniserer til kundene våre, og hvordan vi i fremtiden skal markedsføre nye produkter eller tjenester.

1. Videomarkedsføring

Den første digitale trenden jeg skal presentere for 2016 er videomarkedsføring. Videomarkedsføring vokste mye i 2015, og veksten fortsetter inn i 2016. Innen 2019 spås det at hele 80 prosent av all internett trafikk vil være video. I 2015 valgte flere merkevarer å bruke markedsbudjettet på digital video, istedet for tradisjonell tv-reklame, og økningen var på hele 43 prosent. Ettersom mediekonsumet flyttes fra tradisjonell TV til sosiale medier, er det flere aktører som har tatt opp kampen med vårt kjente og kjære tv-apparat.

Facebook har hatt en dobling av video-visninger, fra 4 billioner visninger til nå 8 billioner video-visninger per dag. De har også uttalt at deres hovedmål er å bli nummer en på video.  Youtube er også en kanal i stadig vekst, og  antall timer folk bruker til å se på videoer på Youtube har økt med 60% sammenliknet med tidligere år, i følge tall fra Youtube selv.

Snapchat er en kanal som er i enorm vekst, og har 100 millioner aktive brukere daglig.  Flere spår nå at Snapchat vil bli en helt naturlig plattform for markedsføring i 2016. Det bekreftes at Snapchat har hatt hemmelige møter med blandt annet VG, TV2 og Aftenposten, for å diskutere bruken av appens nyhetsseksjon Discover.

En grundig gjennomgang av hvordan bedrifter og bloggere kan spre engasjerende innhold på Snapchats mystory-funksjon kan du lese i mitt tidligere innlegg her.

I denne videoen kan du se hvordan Gjensidige bruker kanalen for markedsføring.

Video har eksistert en stund, men distribusjonsform og innhold endres

Hvorfor snakker vi om video som om det skulle være noe helt nytt? Video i seg selv er ingen ny måte å spre markedsføringsbudskap på, ettersom den tradisjonelle tv-reklamen har eksistert i flere tiår. Det som er nytt er distribusjonsform og innhold.

Video er engasjerende, brukervennlig og lett å dele i en tid med informasjonsoverflod. Redgruppen skriver at folk forventer at merkevarer skal hjelpe dem i å forbedre livene deres og livene til mennesker som de bryr seg om. At 79% av de under 35 tror de kan finne alt de trenger å lære på Youtube, bekrefter dette ytterligere.

I dag handler det om å fortelle historier og kunne kommunisere budskap ved hjelp av video. De beste filmene er de som har godt innhold, lager en historie og klarer å engasjere. Blogg.synlighet.no legger frem at flere store internasjonale aktører mener 2016 er året for video content marketing. Det mest nylige eksempelet er FINN sin satsning på det de kaller FINN show.

Se første episode her:

Fra produkt-foukus til engasjerende historiefortelling

Forbrukerene eksponeres nok for reklame med et typisk produkt-fokus, og de begynner å gå lei. Dagens forbruker mer kresen, og krever mer av deg som merkevare. Reklamefilmen «Thank you mum» fra P&G er et godt eksempel på historiefortelling som moderne reklame.

Dette innholdet fungerte bra ettersom det handlet om å fortelle en historie og ikke typisk reklame. For i moderne historiefortelling som reklame handler det i større grad om hva som ligger bak produktene. Som alle timene som går med til vask av sportstøy til ungene, tiden man bruker for å kjøre til trening osv. Her blir man engasjert med en gang, og få velger å skippe reklamen- ettersom den treffer mange rett i hjertet. Her er tallene klare, 90% av brukerne sier nemlig at en video har påvirket deres kjøpsbeslutning en eller flere ganger.

2. Omnikanal

Trender digital markedsføring

Når Forbes skriver at omni-kanal vil være Retail’s beste venn i 2016, er det klart jeg blir nyskjerrig. Clas Ohlson, Jernia, Lindex og Telia er bedrifter som satser på omni-kanal strategier. Men hva er egentlig omni-kanal?

Hva er omnikanal?

Omnikanal er en trend som bygger på krysskanal tankegangen hvor skillet mellom butikk- og netthandel viskes ut. Det finnes ingen offisiell definisjon på hva omnichannel er. Ordet «omni» kommer fra latin og betyr alt eller alle steder.

Forbrukerens kjøpsprosess er ikke som den en gang var, det er ikke lenger slik at man kan følge kundereisen kronologisk fra A-Å. Forbrukeren veksler mellom ulike salgskanaler, plattformer og enheter. Det vil si at kunden kanskje starter på F, hopper til A og videre til Å. Dermed blir det viktig å sy sammen denne kundereisen, slik at forbrukeren opplever hele reisen sømløst. Med andre ord betyr det samme brukererfaring uavhengig om kunden handler via nettbutikken, på mobil, via sosiale medier, epost eller i en fysisk butikk.

Denne filmen illustrerer den nye kundereisen og hvordan omni-kanal strategien burde fungere, optimalt sett.

Hvert år utformer Virke en omfattende rapport rundt utviklingen innenfor e-handelen. I rapporten for 2015 trekker de frem tre faktorer de mener veksten av omnikanal drives frem av:

  1. Økt modenhet hos forbrukerne
  2. Teknisk modenhet eller populært kalt hyperadopsjon
  3. Generasjonsskifte

Samtidig viser de til flere internasjonale studier hvor over 50 prosent av varekjøpene påvirkes av digital aktivitet. I følge en undersøkelse Google gjorde mars 2015, kom det frem at 82% bruker mobiltelefonen som salgsstøtte når de vurderer å gjøre et kjøp i butikk. Og en av tre har kjøpt produkter eller tjenester fra en bedrift basert på informasjonen de mottok under det de kaller et mikro-øyeblikk. Dermed blir det stadig viktigere å ha en mobiltilpasset nettside.

Omni-kanal tankegangen er på mange måter en utopia tankegang, hvor alle kanaler smelter sammen for å gi kunden en helhetlig handleopplevelse.

En skandinavisk rapport om omni-kanal i 2015 gjort av Avensia, viser at bedrifter ikke gjør nok for å integrere online med offline kanaler. Rapporten har studert hvor langt 30 av de største retail-kjedene i Sverige, Danmark, og Norge har kommet i sine omni-kanal satsning. De konkluderer med at Sverige er det landet som har kommet lengst i sin omni-kanal satsning, etterfulgt av Danmark og Norge stikker av med sisteplassen.

Selv om vi ikke er helt der enda, er jeg overbevist om at trenden kommer til å vokse i løpet av 2016. På mange måter er omni-kanal tankegangen kun et svar på neste generasjons retail.

3. Beacons

digitale markedsføring trender

I fremtiden vil det viktig å viske ut skillet mellom nettbutikker og fysiske butikker. De må fungere sømløst sammen. Beacons-teknologien kan være det første skrittet inn i en sømløs kundereise. Ifølge analysebyrået Allied Business Intelligence vil det være 60 millioner nettvarder innen 2019.

Markedsparter tror beacons kommer til å fortsette å vokse i 2016. Men de skeptiske til om 2016 blir året hvor beacons kommer til å ta helt av. Så snart man kan bevise caser med god kost-nytte, og finner ut hva som er lurt og mindre lurt, mener de markedet kommer til å vokse.

Teknologi selskapet mibeacon har gjort en undersøkelse av USAs 100 største detaljhandlere. Her fremkommer det at halvparten bruker beacons i dag, mens 85 prosent svarer at de har planlagt å adoptere beacon teknologi innen utgangen av 2016. Analysebyrået Mintel anslår i sin rapport om europeiske forbrukertrender, at 2016 blir året hvor beacons-teknologien blir mainstream.

Hva er beacons?

digitale markedsføring trender

Beacons, eller nettvarder, er små radiosendere som kommuniserer til mobilen din via blåtann. Dette er sendere som kobler vår digitale og fysiske verden sammen. Den sporer opp dine bevegelser gjennom mobilen, og gir deg tilbud og informasjon ut i fra hvor du befinner deg. Det vil si at du må ha skrudd på blåtann på mobilen for at de skal kunne kommunisere sammen. I tillegg må du ha en mobilapp som er laget for å kommunisere med beacon.

Beacons vekker til live appen du allerede har innstallert på telefonen. Den appen du installerte for en tid tilbake, i god tro på at du kommer til å benytte deg av tilbudene. Men sannheten er at du glemmer å bruke den, det gjør i alle fall jeg.

Denne tre-minuttes filmen forklarer kort hva Beacons kan gjøre for retail.

Blir spennende å se hva 2016 kommer til å by på. Vi kan ikke vite med sikkerhet hvordan fremtiden kommer til å se ut, det eneste vi vet er at den kommer til å se anderledes ut mot hva den er i dag.
Hvilke trender innenfor digital markedsføring tror du vi kommer til å se mer av i 2016?
-Cecilie Benedikte Henriksen

Følg meg på sosiale medier:

Google plus roundPinterest roundInstagram round  Twitter roundLinkedin round

Vil du vite mer om meg?

Klikk her om du vil vite mer om min arbeidskarriere

Klikk her om du vil vite mer om hvem jeg er som person

Klikk her om du vil se flere oppgaver jeg har skrevet i forbindelse med studiene

Meld deg på mitt nyhetsbrev!
Som digital student eksperimenterer jeg mye på egenhånd. Denne gangen tar jeg for meg E-post markedsføring. Legg gjerne igjen e-post adressen din og bidra til min læring.
Det jeg lærer, deler jeg selvfølgelig med dere her på bloggen.