algoritme instagram

Instagram følger nå i Facebook sine fotspor og innfører bruk av algoritmer for å systematisere nyhetsfeeden din. Instagram selv skriver på sin blog at vi går glipp av omtrent 70 prosent av alle bildene vi følger. Endringen skal nå sørge for at resterende 30 prosent av bildene du faktisk ser, er relevante bilder du setter mest pris på- servert først i nyhetsfeeden.

Overgangen fra kronologisk til algoritmestyrt feed har skapt reaksjoner, og drevet aviser og fagbloggere over hele verden til å skrive om saken. Instagram endringen som trådte i kraft 29.mars i år har skapt en slags panikk for merkevarer og bedrifter, samtidig som at brukere møter endringen med en god dode skepsis.

I skrivende stund er det over 40.715 innlegg med hashtaggen #turnonnotifications. Bedrifter ber altså  sine følgere om å skru på varslinger, slik at følgerene ser når de poster et innlegg. Brukerene på sin side liker ikke tanken på å gå glipp av noe, og reagerer med hashtager som #RIPInstagram og #KeepInstagramChronological. Hvor sistnevnte hashtag har 62.530 innlegg.

Er Instagrams algoritme grunn for panikk?

Den samme panikken som nå sprer seg, er tilsvarende den reaksjonen Facebook fikk etter at de gjorde det samme i 2009. Det ble opprettet en gruppe kalt  «Switch back to the old news feed!!!» som raskt passerte 1,6 millioner medlemmer.

Inføringen av Instagram algoritmer vil skje gradvis. I begynnelsen vil alle innleggene til de du følger fortsatt dukke opp i feeden din, men i en helt annen rekkefølge, opplyser Instagram i et blogginnlegg. Personlig har jeg ikke lagt merke til Instagram algoritmen enda. Testingen av de nye funksjonene har bare blitt gitt til et «super lite» antall brukere så langt, skriver The Fader.

Abc News har hatt vært i kontakt med en representant for Instagram via e-post, hvor de skriver at samfunnet vil få beskjed om det når de ruller ut på en bredere basis.

Algoritme instagram: Gode eller dårlige nyheter?

Når Instagram nå vil styre hva brukerne ser ved hjelp av algoritmer, blir de mer lik Facebook. Er dette en gode eller dårlige nyheter?

Det at vi faktisk går glipp av 70 prosent av bildene til de vi følger, betyr at folk flest følger for mange kontoer. Det konluderer Even Ødegård med, og jeg tror muligens han har rett. Med over 1,5 millioner Instagram-brukere i Norge og 400 millioner brukere globalt, er det ikke så rart at vi ikke klarer å følge med.

Med økt eksponering og informasjonsmengde, har det de siste årene vokst frem en trend der vi vil ha mer personalisert innhold. Dette var også et gjennomgående tema på Social Media Days 2016. Det at Instagram innfører bruk av algoritmer er med andre ord gode nyheter for brukerene, ettersom dette vil gi deg en bedre og mer relevant opplevelse av appen.

Hva betyr det for markedsførere?algoritme instagram

Innhold er og har alltid vært viktig, derfor vil jeg starte med å si at – «content is still king«. Instagram stiller nå økende krav til annonsører og merkevarer. Kvalitet vil i økende grad lønne seg, ettersom dårlig innhold ikke er engasjerende.

Netopp engasjement er et poeng Hans Petter Hansen trekker frem på sin blogg. I en ny studie fra Quintl fremkommer det at engasjementet på Instagram sunket med hele 40 prosent i 2015.

Jeg går ut i fra at det er nettopp denne trenden Instagram ønsker å snu ved å innføre algoritmestyrt nyhetsfeed.

Hvis du som bedrift ikke evner å engasjere følgerene dine, ved å kommentere eller legge igjen hjerter på bildene dine, vil innleggene bli sett av et færre antall mennesker. Det er den direkte betydningen av en algoritmestyrt nyhetsfeed. Lavt engasjement er et resultat av lite engasjerende innhold, derfor hjelper det lite å be følgerene om å skru på notification.

Algoritme instagram: Kvalitet fremfor kvantitet

En bedre tilnærming vil være å fokusere på kvalitet. Mange bedrifter har enda ikke lært seg hvordan de skal bruke Instagram som markedsførings kanal, og altfor få evner å faktisk tilpasse bildene i henhold til kanalens egenskaper. Tiden er nå inne for å virkelig sette seg inn i hvordan man optimalt sett bør bruke Instagram.

Tiden hvor man helt tankeløst pusher ting ut på Instagram er nå forbi. Den gode gamle push-markedsføringen er nå død og begravet, en gang for alle.

Takk gud for det,  brukerene er lei det, og vil ikke ha det.

Hvis man skal overleve på Instagram i fremtiden, er jeg overbevist om at en godt gjennomtenkt strategi er viktig for hvordan man skal utnytte kanalens egenskaper.

Forbes skriver at Instagram algoritmene vil bygge på mange av de samme faktorene Facebook bruker. Blandt annet:

  • Lojalitet –Hvor lenge du har fulgt instagram profilen
  • Engasjement– hvor mange hjerter og kommentarer profilen får
  • Tid – hvor lenge er det siden du sist engasjerte deg i Instagram profilen
  • Relasjon– hvordan er forholdet ditt med den aktuelle profilen

Instagram-profiler som allerede opplever stort engasjement; hjerter og kommentarer, og som vokser – bør ønske algoritmene velkommen med åpne armer.

«Kvalitet er bedre enn kvantitet. Verdi er bedre enn volum, og introduksjon av algoritmer til Instagram kan vise seg å være det beste som har hendt Instagram», skriver Hans Petter Hansen.

Samtidig vil dette føre til at det blir på tide å starte å betale for å være med på leken for bedrifter. Det vil ikke være overaskende om Facebook tar med mye av sin annonsemodell over på Instagram.

Konklusjon

Instagram er i ferd med å bli voksen og skal kommersialiseres ennå mer.

Det koker altså ned til to konkrete utveier dersom du som bedrift ønsker å nå ut til flest mulig på Instagram framover:

  • Lag gode oppdateringer som engasjerer følgerne dine
  • Vurder å bruke deler av budsjettet ditt på å annonsere på Instagram

 

 

-Cecilie Benedikte Henriksen

Følg meg på sosiale medier:

Google plus roundPinterest roundInstagram round  Twitter roundLinkedin round

Vil du vite mer om meg?

Klikk her om du vil vite mer om min arbeidskarriere

Klikk her om du vil vite mer om hvem jeg er som person

Klikk her om du vil se flere oppgaver jeg har skrevet i forbindelse med studiene

 

Meld deg på mitt nyhetsbrev!
Som digital student eksperimenterer jeg mye på egenhånd. Denne gangen tar jeg for meg E-post markedsføring. Legg gjerne igjen e-post adressen din og bidra til min læring.
Det jeg lærer, deler jeg selvfølgelig med dere her på bloggen.