Google Online Marketing Challenge

Som en del av eksamen i digital markedsføring, deltok jeg i Google Online Marketing Challenge (GOMC). Dette innlegget er første del av en serie, hvor jeg deler mine erfaringer ved deltakelse i denne konkurransen. 

Innleggene er ment som en hjelp til neste års deltakere i Google Online Marketing Challenge (selvfølgelig også for de som er nysgjerrig på prosessen). Dette innlegget tar for seg de forberedende fasene, del to tar for seg skrivingen av pre-campaign-report, og del tre tar for seg skrivingen av post-campaign-report.

Det å gjøre det bra i Google Online Marketing Challenge, vil gi deg enorme fordeler arbeidsmarkedet, og bidrar til å gjøre deg til en svært attraktiv arbeidstaker. Det er krevende å delta i Google Online Marketing Challenge ved siden av de andre kravene i kurset, men sett dette som hovedprioritet, det vil du nyte godt av i det lange løp.

Mye av dette innlegget kan virke ganske greskt første gang du leser det, men etterhvert som dere starter kampanjene kan det være lurt å gå tilbake å lese dette innlegget igjen, for da gir det mer mening.

 

Google Online Marketing Challenge (GOMC)

Først litt informasjon om hva Google Online Marketing Challenge er. Vi laget en en online markedsføringskampanje ved hjelp av Google Adwords, for en sportskjede i Oslo som heter Bull Ski og Kajakk. Konkurransen er internasjonal med over 1000 deltagende skoler verden over, og i regi av selve Google.

Google Online Marketing Challenge

Skjermdump fra Youtube

For å se mer om hva dette går ut på, vil jeg anbefale deg å se på denne videoen:

Google Online Marketing Challenge, er en del av eksamen og ble utført i grupper på tre studenter. Vi fikk utdelt $250 til å kjøre en Adwords kampanje for en bedrift som ikke har det fra før(eller ikke har kjørt en AdWords kampanje de siste seks månedene), og kampanjen kjørte over en periode på 3 uker.

Google Adwords sertifisering

Vi fikk faktisk ganske lang tid fra vi fikk utdelt første del av Google Online Marketing Challenge, og frem til første innlevering. I denne perioden fokuserte vi på at alle tre deltakerene skulle bestå Google Adwords Fundamentals. Selv om dette ikke er et krav for å delta i Google Online Marketing Challenge, er det er svært nyttig å ha med seg inn i konkurransen, fordi det vil gi deg en bedre forståelse av hvordan Adwords fungerer. For å bli Google Adwords sertifisert, må du bestå Google AdWords Fundamentals, og en AdWords eksamen til. Vi tok kun Fundamentals, men hadde vi brukt tiden anderledes hadde vi nok tatt en eksamen til for å bli sertifiserte.

Sertifiseringen er mer krevende enn hva man skulle tro!

I ettertid så vi at vi tok ganske lett på den delen, og utsatte arbeidet ettersom vi hadde en formening om at dette burde gå ganske lett. Det skulle vise seg at det var mer krevende enn hva vi først hadde trodd!

Ettersom ingen av oss hadde noen erfaring med AdWords fra før, og forelesningene i temaet gikk ganske fort, var dette en vanskelig eksamen å ta, hvor mange studenter strøk flere ganger. Ulempen med å stryke er at du må vente ca. en uke før du kan ta den på nytt. De eksamens forberedende sidene til Google var mange og omfattende, så du bør bruke en del tid på å navigere og gjøre deg kjent med sidene.

Når du først tar eksamen er det Multiple Choice oppgaver, og flere av alternativene kan være riktige. Det gjelder å resonnere seg frem til hvilke som er de mest riktige.

Når Adwords eksamen er ferdig får du kun beskjed om du har bestått eller ikke, du får ingen beskjed om hvilke du svarte feil på. Vær bevisst på dette når du tar eksamen første gangen, og forsøk å huske eller skrive opp spørsmålene, slik at du kan lese deg opp til riktig svar til neste gang.

Tips til Google AdWords sertifiseringen:

  • Kom i gang med å bli sertifisert så tidlig som mulig i semesteret(om du vet du har kommet inn på digital markedsføring, start med dette NÅ!) Da blir det lettere for deg når du skal velge bedrift til Google Online Marketing Challenge, og når du kommer til konto og kampanje oppsett i Google Adwords.
  • Et annet tips er å være konsekvent med hvilket språk du tar eksamen på, har du lest deg opp på norsk, så velg norsk under eksamen. Testen går på tid, og det går med unødvendig tid på å huske hva begrepet på norsk, er på engelsk osv. For eksempel: Fleksibelt samsvar = Broad match. Denne listen kan være til hjelp. Bare husk at rapportene til Google Online Marketing Challenge, skal skrives på engelsk, så det kan være like greit å kaste seg ut i det.

Valg av bedrift/nettside

Vi stod fritt til å velge hvilken bedrift vi ville, og vi brukte faktisk ganske lang tid på dette. Vi var usikre på hva slags nettside som ville være strategisk lurt å velge med tanke på Google Online Marketing Challenge.

I konkurransen, og i AdWords generellt er en god nettside med gode landingssider viktig for kvalitetspoeng. Har du bra kvalitetspoeng, blir du også belønnet med mer synlighet, uten å nødvendigvis betale mer enn konkurrentene dine. Even Ødegård har skrevet et bra innlegg som forklarer dette med kvalitetspoeng ganske godt, så jeg anbefaler deg å lese det.

Det er utfordrende å finne en en bedrift som ikke har Adwords, men som har en optimal nettside for Google Online Marketing Challenge. De som er lett å finne, er stort sett flinke på digital markedsføring, og har AdWords.

Vi valgte en bedrift som selger høy involverings sports produkter, og vi valgte å fokusere på  produktkategoriene kajakk og rulleski. Vi innså tidlig at det kunne være vanskelig å få konvertering på f.eks en kajakk til over 10.000 kr, kun på en tre ukers periode, men vi hadde et lite håp.

Tips til valg av bedrift/ nettside:

    • En bedrift med nettbutikk er desidert det beste. Grunnen til dette er fordi det gjør det lettest å måle effekten av Google-kampanjen dere setter opp.
    • Helst B2C. Grunnen til dette er at det er ofte flere salg B2C enn B2B og dere har ikke så lang kampanjeperiode i Google Online Marketing Challenge.
    • Lav involvering og fysiske varer er nok best. Tjenester kan fungere, men da må det være noe som selges hyppig. Altså det går fint å ha høy involvering produkt som krever stor investering, men utfordringen er at du risikerer å ikke få noe salg i perioden hvor dere deltar i Google Online Marketing Challenge, og da ikke får målt effekten like bra.
    • Velg en bedrift med en logisk oppbygd nettside. Vi lurte litt på GodOst, men fikk svar fra dagligleder litt for sent til at vi kunne bruke de. Så vidt han visste, hadde de ikke kjørt noen AdWords kampanje tidligere (gratis lead fra meg, værsegod, første mann til mølla).

I Neste innlegg tar for seg skrivingen av pre-campaign report som første del av Google Online Marketing Challenge, og det kan du lese her.

 

-Cecilie Benedikte Henriksen

Følg meg i sosiale medier:

Google plus roundPinterest roundInstagram round  Twitter roundLinkedin round

Vil du vite mer om meg?

Klikk her om du vil vite mer om min arbeidskarriere

Klikk her om du vil se min CV i full versjon

Klikk her om du vil vite mer om hvem jeg er som person

Klikk her om du vil se flere oppgaver jeg har skrevet i forbindelse med studiene

Meld deg på mitt nyhetsbrev!
Som digital student eksperimenterer jeg mye på egenhånd. Denne gangen tar jeg for meg E-post markedsføring. Legg gjerne igjen e-post adressen din og bidra til min læring.
Det jeg lærer, deler jeg selvfølgelig med dere her på bloggen.