Hva er Inbound Marketing?

Jeg tror du vil være enig med meg når jeg sier:

Inbound Marketing, og innholdsmarkedsføring er to begreper som er vanskelig å skille?

Eller er de det?

Mange omtaler inbound marketing som en metode, men jeg vil heller kalle det en måte å jobbe på, en filosofi, en strategi, eller en forretningsmodell. En kan også si at man tar i bruk et digitalt økosystem, hvor man har en helhetlig tilnærming til kundereisen.

Det digitale markedsføringsbyrået MarkedsPartner, har laget en fornorsking av HubSpot sin amerikanske modell. Den forklarer inbound marketing:

 

inbound marketing

Tre grunner til å starte med Inbound Marketing:

  1. Tre av fire markedsførere på verdensbasis prioriterer en inbound tilnærming til sin markedsføring, i følge MarkedsPartner.
  2. I følge InboundGroup er inbound marketing 62 % rimeligere enn tradisjonell markedsføring.
  3. På toppen av det hele melder 69% av de som benytter inbound marketing, at de ser en betydelig salgsøkning på relativt kort tid, i følge en rapport fra MIT.

Hvordan Inbound marketing fungerer skal jeg forklare – steg for steg:

Inbound marketing er egentlig ikke noe annet enn sunn (internett) fornuft satt i system, med content marketing eller innholdsmarkedsføring om du vil, som grunnlag. 

«Poenget er å tiltrekke deg kunden gjennom egne kanaler med innhold som skaper verdi. Dette kan være alt fra nyttige videoer, bloggartikler, ebøker og mye annet.»

Er det alt?

Steg 1: Skaff trafikk av god kvalitet som konverterer

Det å lage innhold som tiltrekker seg kunden er bare første steg, eller grunnlaget i en inbound marketing strategi. Uten innhold, ingen inbound markedsføring.

Innholdet må også kunne bli funnet, det hjelper ikke å lage godt innhold som ingen finner. Derfor er SEO, Adwords og sosiale medier, kritiske elementer i denne fasen, ettersom kundereisen ofte starter her.

Men, her er det mange som bommer…

Poenget er ikke bare å skaffe trafikk inn til nettsiden, poenget er å skaffe trafikk av god kvalitet, trafikk som konverterer. Derfor må innholdet utformes slik at det treffer din «drømmekunde».

Dette fordrer at du kjenner målgruppen din svært godt, og har gjort grundig  research FØR du produserer innholdet, slik at søkeord og innhold passer med målgruppen.

Steg 2: Inspirer til ønsket handling (konvertering) via innholdet.

Videre skal dette innholdet skal inspirere til en ønsket handling, og få den besøkende til å  interagere med deg, ved å for eksempel legge igjen en epostadresse (konvertere).

Legg forholdene til rette på nettsiden din med tydelige Call To Action (CTA), slik at kunden kan legge fra seg informasjon. Dette kan gjøres ved å lage ulike opt-in skjemaer i et blogginnlegg, hvor du tilbyr «premiuminnhold«(som f.eks en gratis e-bok, et lite videokurs, eller noe annet verdifullt).

Om innholdet i blogginnlegget er av god kvalitet, er kunden gjerne lysten på noe mer, og har dermed høyere sannsynlighet for å legge igjen kontaktinformasjon for å få tilgang til dette.

Steg 3: Bygg tillit og relasjon til kunden, som leder til salg

Innholdet sammen med epostadressen legger grunnlag for å bygge en tillit og en relasjon med kunden. Når kunden allerede har vist interesse for deg og dine produkter, er de også lettere å kommunisere med. Poenget nå er å få de interessert i å kjøpe. Her kommer også marketing automation inn.

Ut i fra hva kunden har lastet ned, og tidspunkt, kan du nå skreddersy automatiske eposter i forhold til hvor kunden er i kjøpsprosessen.

Har kunden for eksempel lastet ned en gratis e-bok om SEO optimalisering, kan du ved et senere tidspunkt sende en mail hvor du tipser om andre produkter eller innhold du tilbyr (betalt eller gratis, avhengig av hvor kunden er i kjøpsprosessen).

Har du for eksempel et nyttig videokurs om hvordan du kan skaffe mer organisk trafikk raskt, er dette et ypperlig å tipse kunden om i en mail.

Steg 4: Begeistre kundene, slik at de anbefaler deg og dine produkter til andre.

Mange tror at inbound marketing med innholdsmarkedsføring som grunnlag, ender etter at de har fått kundene til å kjøpe, og closet salget.

Vet du hva? De tar feil..

Inbound marketing handler like mye om å selge, som å bygge gode kunderelasjoner.

Vi alle er kjent med begrepet:

«Det er fem ganger billigere å beholde en kunde enn å vinne en ny.»

Det siste steget handler om å pleie kundeforholdet, yte god service og gi eksklusive tilbud for å vise takknemlighet. Du må levere over kundens forventninger, slik at de ikke bare blir kunder, men ambassadører.

Og forskjellen mellom kunder og ambassadører er?

Dine ambassadører er dine fans.

De elsker produktet eller tjenestene dine så mye, at de anbefaler deg til andre. De engasjerer seg, de deler ditt innhold videre, og de gir deg gode omtaler i sosiale medier.

Dette er magien av Inbound marketing. Ønsker du å lære mer om digital markedsføring og om inbound marketing?

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev, så snakkes vi!

 

-Cecilie Benedikte Henriksen

Følg meg i sosiale medier:

Google plus roundPinterest roundInstagram round  Twitter roundLinkedin round

Vil du vite mer om meg?

Klikk her om du vil vite mer om min arbeidskarriere

Klikk her om du vil se min CV i full versjon

Klikk her om du vil vite mer om hvem jeg er som person

Klikk her om du vil se flere oppgaver jeg har skrevet i forbindelse med studiene

 

Meld deg på mitt nyhetsbrev!
Som digital student eksperimenterer jeg mye på egenhånd. Denne gangen tar jeg for meg E-post markedsføring. Legg gjerne igjen e-post adressen din og bidra til min læring.
Det jeg lærer, deler jeg selvfølgelig med dere her på bloggen.