Business man confused with his good and bad conscience

Hvem elsker å selge?

Ingen…

Nesten ingen i alle fall, og ikke jeg heller.

Jeg har jobbet i over 6 år som selger på ulike nivåer, og her snakker vi alt fra telefonsalg , dørselger, til Account Manager.

Her husker jeg vi lærte sleipe salgsmetoder, som det å sette kofferten innenfor døren til kunden, slik at de ikke kunne lukke døren og vi kunne tvinge oss på. Eller da jeg jobbet som telefonselger fikk jeg et manus å følge, og dersom kunden kom med innvendinger skulle jeg takle de fortløpende ved hjelp av denne. Poenget var å overtale kunden ved å nesten «overfalle de«.

«Du som selger skulle vinne, og for å vinne skulle du bruke alle skitne triks i boken.»

Det spilte ingen rolle om kunden var den rette for produktet, eller om kunden trenger produktet i det hele tatt– alle skulle ha alarm, og alle bedrifter skulle ha et verdiløst «verdi-dokument».

Slik var det, punktum.

I disse jobbene var jeg tvunget til å selge for å overleve, for å få penger inn i kassa. Hvis man tenker over det er vi alle tvunget til å selge i livet generelt, for eksempel på jobbintervju eller på date. Du må selge deg selv inn for å få drømmejobben, eller drømmekjæresten. Salg er en ting du aldri kommer unna, og det er en konstant ting du må gjøre.

Utfordringen er å selge uten å selge, uten å være den slepe selgeren som selger på den tradisjonelle måten?

Hvordan øke salget på nett?

Det samme lar seg overføre om du selger noe på nett, du må aktivt selge produktet ditt, men du må gjøre det uten å «selge», da det fort kan oppfattes som slitsomt og støy. Det virker som om markedet har forstått dette prinsippet, ettersom innholds markedsføring har eksplodert de seneste årene.

Utfordringen er å konvertere menneskene som konsumerer innholdet ditt til salg.

Mange setter i gang med å opprette en blogg eller webside for å produsere innhold og håpe at det selger seg selv. Tanken er selvfølgelig at hvis innholdet er bra nok kommer kundene av seg selv.

Dette er tull….

Det er det man kan kalle «håpe markedsføring» og «håpe salg».

Fremtiden innen salg, er å selge uten å føle deg som en selger. Du får folk til å kjøpe på en ny måte, og ikke ved å skrike løp å kjøp. Måten vi kjøper på har forandret seg, folkene vi kjøper av vil vi ha en forbindelse med, vi vil ha et slags forhold til de.

Regel 1: Ha en forretningsplan og en strategi

For å øke salget på nett er regel nummer en å ha en forretningsplan, og en god web-strategi.

Hvis du skal drive med innholds markedsføring, er det avgjørende å ha gode CTA-knapper på nettsiden din, slik at du kan samle inn e-post adresser. Selv om du ikke skal selge direkte, er det likevel viktig å spørre om salget. E-post adressen er første steg til salget, det er viktig å huske!

Målet er ikke å konvertere til salg med en gang noen besøker nettsiden din, men å bearbeide leads til salg. Det gjelder å finne en balanse mellom å være «salesy» (i mangel på et godt norskt ord), og  det å være en autoritet som bygger tillit. Du må ikke være for pushy, men samtidig ikke for «snill».

Regel 2: Vær autentisk, vær deg selv.

Selv om du driver en seriøs og profesjonell bedrift, er det viktig å tenke på at mennesker kjøper av folk de liker. Derfor mener jeg regel 2 er å ikke være for profesjonell, men forsøk heller å løsne litt opp.

Gi litt blaffen innimellom, og by på seg selv. Ikke vær den stive forretningsmannen eller kvinnen som snakker et avansert språk eller som er rak i ryggen til en hver tid.

Vi som mennesker knytter oss helt naturlig til andre mennesker. Derfor bør du velge å være den personen du er. Dette er årsaken til at mange Youtubere har blitt så suksessfulle, og kan bygge bedriften sin på det. Mange bedrifter mangler den genuine kontakten med andre mennesker, og det er ofte det som feller de.

Finn din egen stil som person eller bedrift. Ikke prøv å blidgjøre alle. Mange bedrifter vil være for alle, og det er bare å innse med en gang– det går ikke.

Gjør tabber, det er helt ok, ikke prøv å være perfekt, folk liker faktisk å høre om når du gikk på en smell. Det viser at du er menneskelig, og er i stand til å lære av dine feil.

Regel 3: Ikke overfokuser på kvalitet.

Misforstå meg rett, kvaliteten på innholdet ditt må være av en viss standard, ellers gidder ikke folk å engasjere seg i det. Så det må være godt innhold som gir verdi.

Når det er sagt er det noen som er besatt av kvalitet, det blir aldri bra nok. Dette resulterer i dårlig effektivitet, og det funker ikke i dagens marked. Som jeg skrev i forrige innlegg, er det viktig å få noe ut på markedet, implementer som et helvete!

Optimalisere kan du gjøre i ettertid, og ofte er det langt fra ord til handling. Poenget er at jo høyere du setter listen for kvalitet, jo vanskeligere er det å få noe gjort. Samtidig henger dette sammen med regel nummer 2, vær autentisk!

Grunnen til at mange bedrifter mislykkes er fordi de er for fancey, med alt for avansert språk og alt for glatt-polert.

Du må våge å være personlig for å bygge relasjoner med kunden, du må vise at din bedrift har en menneskelig side.

Regel 4: Ikke fokuser på inntjening eller omsetting.

Igjen, misforstå meg rett. Alle bedrifter driver i bunn og grunn med salg, og tall er viktig for bedriftens eksistens.

Men.. Hvis du kun lar deg styre av tall, er du straks inne på den «gamle» måten å selge på. Du blir så fokusert på at du må selge mer for å øke omsetningen, at du glemmer hvorfor du lager innhold.

Fokuser på verdi.

Skal du drive med innholdsmarkedsføring eller inbound marketing er hele bedriften din bygget på verdi.

Fokuser heller på hvordan du som person eller bedrift kan gi verdi til kundene dine. Så snart du retter fokuset mot verdi isteden for salg, kroner og øre og heller produserer godt innhold, vil kundene få tillit til deg. Har du en god web-strategi og en god balanse mellom «sleip» og «snill», vil salget komme.

Produser gratis innhold, gi bort noe av verdi. Gi verdi først, og ha en god strategi på hvordan folk skal finne deg og interagere med deg.

Når du gir folk et tonn av verdifullt innhold, så vil folk kjøpe av deg. Dette er en psykologisk effekt hos oss mennesker, det Cialdini kaller gjensidighetsprinsippet. Når noen gir oss noe, føler vi oss forpliktet til å gi tilbake.

 

 

Regel 5: Lag konsistent innhold

Dette er noe jeg selv sliter med å få til i en hektisk hverdag. Faktum er at vi mennesker er vanedyr. Bare tenk deg hva du gjør når du står opp, du går kanskje rett å setter på kaffen, så hopper du i dusjen, deretter gjør du deg klar osv. Vi gjør akkurat de samme tingene dag ut og dag inn.

Derfor er det så viktig å lage konsistent innhold, ikke bare lag noen innlegg eller videoer i noen måneder for deretter å stoppe. Prøv heller å levere over tid, skriver du blogginnlegg en gang i uken så gjør det konsistent over et helt år!

Folk liker å vite hva de har å forvente av deg, slik at de kan følge deg over tid. Jeg har to gode eksempler:

  1. Klar Effekt har startet med et fast frokost-webinar hvor de snakker om forskjellige ting rundt digital markedsføring. Klokken 08.15 hver eneste dag. Dette er helt perfekt for min del, ettersom jeg nå har implementert dette som en del av min morgen rutine. De har helt klart fått meg inn i deres verden, som en av mine rutiner
  2. Helt digital: sender ut nyhetsbrev hver eneste fredag for å holde meg oppdatert på hva som har skjedd i mediebransjen den siste uken. Det er helt supert! Jeg har ikke alltid tid til å sette meg inn i alle endringer som skjer i den digitale verden.

Det er her mange faller av, og det viser seg at den mest utholdende er den som vinner. Vær konsistent i ditt arbeid, da vet folk at du er seriøs og de vet hva de har å forvente av deg.

 

-Cecilie Benedikte Henriksen

Følg meg i sosiale medier:

Google plus roundPinterest roundInstagram round  Twitter roundLinkedin round

Vil du vite mer om meg?

Klikk her om du vil vite mer om min arbeidskarriere

Klikk her om du vil se min CV i full versjon

Klikk her om du vil vite mer om hvem jeg er som person

Klikk her om du vil se flere oppgaver jeg har skrevet i forbindelse med studiene

Meld deg på mitt nyhetsbrev!
Som digital student eksperimenterer jeg mye på egenhånd. Denne gangen tar jeg for meg E-post markedsføring. Legg gjerne igjen e-post adressen din og bidra til min læring.
Det jeg lærer, deler jeg selvfølgelig med dere her på bloggen.