Hvordan ser arbeidsmarkedet ut i 2025?

Skjermbilde 2016-06-18 kl. 11.13.02

Arbeidsmarkedet endrer seg i rekordfart, og i dette innlegget får du servert de heteste arbeidsmarkedene for år 2025 (og de ferdigheter du kommer til å trenge for å kapre en jobb i dette markedet)

Fastcompany skriver i en artikkel, at to-tredjedeler av den amerikanske befolkning tror at roboter og datamaskiner om 50 år, vil gjøre mye av arbeidet mennesker i dag utfører. I rapporten «The Future of Jobs «, utført av World Economic Forums i 2016, anslås det at 5 millioner arbeidsplasser vil gå tapt i 2020 på grunn av automatisering, og at tallene vil fortsette å stige.

Jobber som tradisjonellt sett har blitt ansett som «safe» – kontor og administrativt arbeid, produksjon, og selv jurister vil bli hardest rammet, i følge rapporten.

«There are some overarching shifts poised to change the nature of work itself over the next decade,» Sier Devin Fidler, forskningsdirektør for Institute for the Future

Dette betyr at nye ferdigheter og strategier vil bli etterspurt, for å hjelpe folk til å gjøre suksess i fremtidige arbeidsmiljøer.

Så, hva trenger du for å bli en attraktiv arbeidstaker i 2025?

Artikkelen trekker frem fem ferdighetsområder som ekspertene anbefaler, samt noen arbeids kategorier i sterk vekst, definert av Bureau of Labor Statistics (BLS) og andre kilder som er relatert til de.

1. Teknologi og «data-tenkning»

Det er ingen overraskelse at tekniske ferdigheter vil bli etterspurt. Men, som Fidler sier, «data-tenkning»- evne til å prossessere store mengder data for å oppdage mønstere og gi disse dataene en mening – vil bli verdsatt.

«Ettersom den totale mengden informasjon som er tilgjengelig for deg øker og øker, er nøkkelen til suksess, evne til å håndtere det på en måte slik at du ikke blir overveldet,» sier han.

Relaterte jobber: Stillinger innen Programvare utvikling vil vokse med 18,8% fra nå og til 2024, i følge BLS, mens systemanalytikere vil vokse med 20,9% frem til 2024. Stillinger som krever analytiske ferdigheter, slik som markeds analytikere og markedsføring spesialister, vil øke 18,6 %.

2. Omsorgspersoner

Ettersom flere lever lenger, er alle aspekter av helsesektoren klar for vekst. Og mens telemedisin, robot kirurgisk utstyr, og andre former for automatisering endrer hvordan noen helsetjenester er levert, kommer etterspørselen etter omsorgspersoner til å øke etter hvert som vi forplikter oss til å gi helsehjelp for flere deler av befolkningen – som forøvrig vokser og lever lenger , sier John Challenger, administrerende direktør for rekruttering og karriere karriereveiledning`s selskapet Fast Challenger, Gray og Christmast, Inc.

«Det kommer til å ta lang tid for roboter å være god på myke ferdigheter, som sosial og emosjonell intelligens og tverrkulturell kompetanse.»

Relaterte jobber: Fast Challenger har analysert seg frem til de hotteste arbeidsmarkedene fra 2018 til 2025, og halvparten av sektorene var innenfor omsorg og helse.

De hotteste inkluderer medisinske teknikere, fysioterapauter og erginomieskperter.  Veterinærer vil også være etterspurt, i følge rapporten. BLS fant også at støtte funksjoner tilknyttet omsorg, for eksempel medisinske sekretærer og medisinske assistenter også vil være i høy etterspørsel.

Hjemmehjelp i helsevesenet er også forventet å vokse med en heidundrende 38,1%.

3. Sosial intelligens og forståelse for nye medier

Det kommer til å ta lang tid for roboter å være god på myke ferdigheter, som sosial og emosjonell intelligens og tverrkulturell kompetanse «, som er enormt verdifullt i en verden der du eller jeg vil kunne jobbe med noen i Filippinene innen en time.

Virtuellt samarbeid i seg selv blir også veldig nyttig i et slikt miljø, «sier Fidler.

I tillegg blir verdifulle ferdigheter som forståelse for hvordan nye medier fungerer, og hvordan du best kan kommunisere effektivt ved hjelp av ulike medieplattformer, være viktige ettersom roboter mest sannsynlig ikke vil være i stand til å kopiere dette.

Relaterte jobber: Salgs relaterte yrker er en av de fem beste vekstområdene verden over, ifølge WEF-rapporten. I USA, estimerer BLS at jobber innenfor detaljhandelen og andre salgs representative jobber, markedsføring spesialister og kundeservice representanter, anslås hver til å vokse mellom 6,4% og 18,6%, avhengig av kategori innen 2024.

4. Livslang læring

Ettersom verden beveger seg så raskt som den gjør nå, kommer vi til å bli et samfunn av mennesker som alltid lærer seg nye ting, sier Julie Friedman Steele, styreleder i World Future Society, en medlemsorganisasjon for futurister. Men vi blir også nødt til å endre hvordan vi lærer, sier hun.  Mange ting avanserer raskt, og det vil bli vanskelig for lærere og trenere å holde tritt med den nyeste måten å tenke på. I stedet vil vi bruke teknologi for å finne de beste informasjons kildene for å holde våre kunnskaper og ferdigheter gjeldende.

Antonia Cusumano, HR-sjef i konsulent giganten PwC , sier at vi må også må snu oss mot mer dynamiske ressurser.

» Se for deg at du har 10 minutter til rådighet på en busstur hjem som pendler. Du åpner en app fra en av mange bedrifter som tilbyr 10-minutters-video snutter med læring. På denne måten kan du friske opp kunnskapene innen for eksempel koding. Fremover kommer måten vi lærer på, til å rette seg mer mot smbiter av informasjon du kan få med deg når du trenger det på farten, og til en hver tid, » sier hun.

Relaterte jobber: Lærere og trenere havnet på Challenge`s liste for åtte hotte fagfelt innen 2025. I WEF-rapportens liste over de ulike vekstsektorene, ble utdanning og opplæring rangert som nummer seks.

5. Tilpasningsdyktighet og forretningssans

Med muligheter innenfor innovasjon og entreprenørskap og fremveksten av «gig økonomi» sier Cusumano, at forståelse for hvordan bedrifter fungerer blir viktig.

Selv om du jobber for et firma, må du i fremtiden, mer enn noensinne ha en bedre forståelse for hvordan forretninger drives.

«Det er slik milleniums generasjonens er oppvokst. De er mer på bølgelengde til å samarbeide. De vet hvordan de skal utføre prosjektbasert arbeid og beveger seg raskt, som jeg tror er iboende i dagens økonomi,» sier hun.

Relaterte jobber: BLS anslår at organisasjons analytikere, regnskapsførere og revisorer vil oppleve tosifret vekst gjennom 2024. Rapporten fra Intuit estimerer at mer enn 40% av den amerikanske arbeidsstyrken vil være freelancere innen 2020.

 

Er du enig i hva Fastcompany skriver i sin artikkel? Og hva tror du blir viktig i arbeidsmarkedet fremover?

 

-Cecilie Benedikte Henriksen

Følg meg i sosiale medier:

Google plus roundPinterest roundInstagram round  Twitter roundLinkedin round

Vil du vite mer om meg?

Klikk her om du vil vite mer om min arbeidskarriere

Klikk her om du vil se min CV i full versjon

Klikk her om du vil vite mer om hvem jeg er som person

Klikk her om du vil se flere oppgaver jeg har skrevet i forbindelse med studiene

Meld deg på mitt nyhetsbrev!
Som digital student eksperimenterer jeg mye på egenhånd. Denne gangen tar jeg for meg E-post markedsføring. Legg gjerne igjen e-post adressen din og bidra til min læring.
Det jeg lærer, deler jeg selvfølgelig med dere her på bloggen.

1 Comment

  1. Veldig interessant lesing dette her! Jeg tror innovasjon innen informasjonsteknologi vil skape flere samfunnsrevolusjoner framover – teknologi som grunnleggende forandrer samfunnet vårt. Nå er et slikt utsagn ikke noe spesielt nytt. Teknologi har vært med på å forandre samfunnet vårt gjennom hele menneskets historie, men det er gjerne det at informasjonsteknologien driver en slik utvikling fortere og fortere. Hvis jeg skal få velge meg ut noen områder så tror jeg at automatisering, tingenes internett, at vi alltid er «online» og 3D-printing – er noen av de som vil revolusjonere hverdagen vår.

    Utfordringen hver enkelt av oss står foran i et samfunn som er i stadig raskere endring er hvor flinke vi er til å tilpasse oss – hvor lære- og endringsvillige vi er. Spesielt utfordrende blir dette for godt voksne og eldre – hvor frasen «alt var så mye bedre i gamle dager» ikke hjelper spesielt mye…

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*