trender digital markedsføring 2017

Trender i digital markedsføring utvikles og forandres stadig – Dersom du arbeider digitalt gjelder det å holde seg oppdatert på de nyeste markedsføringstrender. Derfor spør jeg; Hvilke spådommer rår for digital markedsføring i 2017?

Smart Insights har spurt over 2000 markedsførere verden over – hvilke digitale trender topper listene?

Content marketing, big data, marketing automation, mobil markedsføring og sosiale medier markedsføring, topper listen med digitale markedsføringstrender for i år – forøvrig ikke nye og revolusjonerende trender, men de vil trolig nå nye høyder i 2017.

Trend 1: “Den fjerde bølgen” av innholdsmarkedsføring kommer i 2017

En av de viktigste digitale trendene for 2017 er innholdsmarkedsføring.

Innholdsmarkedsføring har vært et hett tema i mange år, hvor stadig flere bedrifter satser tungt. I følge Content Marketing Institute sier 88% av alle B2B-markedsførere og 76% av alle B2C-markedsførere at de bruker Content Marketing i sin markedsføringsmiks. Her til lands kommer det frem at de største selskapene bruker mellom 20-30 prosent av markedsbudsjettene sine på innholdsmarkedsføring – andelen vil trolig øke med over 30 prosent i løpet av de tre fire neste årene.

Hittil har det vært vanskelig å måle de konkrete effektene av innholdsmarkedsføring, hvor blant annet Telenor for et par år siden definerte sin egen Key Performance Index som de kaller CMI – Content Marketing Index. Her måler de kundeinteraksjoner på tvers av samtlige kanaler.

Undersøkelsen til Smart Insights viste at stadig flere bedrifter i likhet med Telenor, benytter en mer strategisk tilnærming til innholdsmarkedsføring (40%). Derfor mener de at vi vil se en større trend i 2017 knyttet til strategisk bruk av innholdsmarkedsføring.  Økt fokus på på effektmåling og utregning av ROI av innholdsarbeidet, da kost og konkurranse innenfor innholdsmarkedsføring vil øke.

Med en slik strategisk tilnærming begynner vi å snakke om inbound marketing.

Smart Insights trekker også frem at vi vil se den fjerde bølgen av innholdsmarkedsføring i 2017. De ser mer eksempler av interaktive innholds markedsførings apper, personaliserings verktøy for anbefaling av innhold og interaktiv innholdsmarkedsføring.

Trend 2: Big data sammen med kunstig intelligens kan forutse kundeatferd

Big Data har vært den største trenden gjennom flere år nå, men big data som digital markedsføringstrend vil nå nye høyder i 2017.

En av de største utfordringene for markedsførere hittil, har vært å utnytte Big Data og kundeinnsikt for markedsføringstiltak. Ifølge Smart Insights har bedrifter opplevd en økning i sanntidsdata og dataformater de ønsker å utnytte for å øke salget gjennom blant annet personalisering av websider og e-postmarkedsføring. Dette vil bli muliggjort gjennom bruk av predikerende analyser – nært knyttet til maskinlæring hvor Big Data blir brukt for å identifisere tilbøyeligheten for å konvertere, basert på ulik kunde karakteristikk og atferd.

Trend 3: Automatisering av markedskommunikasjon får en større rolle

2017 er året hvor flere bedrifter ser verdien av å automatisere markedskommunikasjonen digitalt.

Innen digital markedsføring er teknologien i kontinuerlig utvikling og de seneste årene har det strømmet til haugevis med ulike markedsføringsverktøy – tilhørende de ulike kanalene, som for eksempel SEO, e post og sosiale medier også videre.

Dette kan gjøre det utfordrende for digitale markedsførere å holde oversikt, samt å måle effekter på tvers av fagdisiplinene. Det er her marketing automation (eller automatisering av markedskommunikasjon om du vil), kommer inn. Dette er gjerne programvare som analyserer data mens de skapes på tvers av plattformer, og utnytter de automatisk i kommunikasjon med kunden – basert på en rekke regler du selv bestemmer. De mest kjente leverandørene av slik programvare er HubSpot og Marketo.

Jeg tror 2017 vil blir året der bedrifter vil se annerledes på hvordan digitalt salg kan skapes gjennom leads og konverteringer – økende grad av strategi og systematikk tilknyttet hvor innhold plasseres i kundens kjøpsreise. Det er gjerne marketing automation som vil integrere bruk av innhold og Big Data gjennom prediktive analyser.

Trend 4: Mobilen integreres som en del av en personalisert omnikanal strategi

Viktigheten av mobil repeteres til det kjedsommelige, men er fortsatt en viktig trend innen digital markedsføring i 2017. Google uttrykket “mobile first” manifesterer dette ytterligere, med utrullingen av “Mobilegeddon” i 2015, “Mobile Friendly 2” i 2016, og innføringen av “Mobile first indeks for Google søk” i januar 2017.

Dette har medført at stadig flere bedrifter har innført responsive websider, og responsive e-post maler, men utviklingen stopper gjerne der. Undersøkelser har imidlertid vist at konverteringsraten innenfor retail er signifikant lavere på en smarttelefon målt opp mot desktop. Dave Chaffey, mannen bak innlegget for Smart Insights påpeker et viktig poeng; dersom en fortsetter å tilpasse websider for mobil og mindre skjermer, er det stor fare for at konverteringsraten på større skjermer (som desktop) vil falle.

Videre anbefaler han heller å fokusere på et mobildesign som serverer mer relevant og kontekstuelt innhold til brukeren med CTA (call-to-action), samt å redusere lastetid. Når vi snakker om CTA har undersøkelser utført av HubSpot vist at personlige Call to Actions resulterer i 42% høyere konverteringsrate enn generiske CTAs. I forhold til relevant og kontekstuelt innhold kan personalisering av innhold på en nettside, øke salg med 20 prosent.

Personalisering av innhold er heller ikke så langt utenfor rekkevidde, eller så science fiction som folk tror. En feature i HubSpot kalt smart innhold kan faktisk hjelpe deg med dette allerede i dag – I år 2017.

Multi-skjerm-forbrukeren (eller Multi-Screen-Consumer som Google kaller det) har vært en økende trend siden 2012 – noe som potensielt kan gi digitale markedsførere hodepine. I Norge bruker 79 prosent mer enn én enhet med nettilkobling daglig, ifølge TNS-Gallup. I sin tur, betyr dette en svært kompleks kjøpsreise som involverer de ulike enhetene i de ulike stegene i såkalt micro moments.

En bedre strategi for mobil vil derfor å tenke omnikanal (les mer om omnikanal- neste generasjon retail her). En omnikanal strategi innebærer samme brukererfaring, uavhengig av om kunden handler via nettbutikken, på mobil, via sosiale medier, e-post eller i en fysisk butikk.

Som en hjelp til omnikanal tankegangen har Google åpnet opp for å rapportere etter omnichannel ROAS – gjennom bruk av Google Store Visits. Her kan du se hvor mange fysiske butikkbesøk og total økning i ROI online annonsering fører til. Ifølge Google gir hvert annonseklikk som fører til konvertering 2-10 offline konverteringer.

Trend 5: Betalt synlighet i sosiale medier blir viktigere

Den siste trenden innen digital markedsføring for 2017 er betalt synlighet i sosiale medier.

Etterhvert som de ulike plattformene for sosiale medier har endret sine algoritmer, har dette gått ut over bedrifters organiske synlighet. Derfor har eMarketer spådd at summen for annonsering i sosiale medier vil nærme seg 36 milliarder i 2017.

Dette har resultert i at plattformene for sosiale medier har fortsatt å innovere målretting og remarketing metoder. Plattformene sitter på enorme mengder forbrukerdata, derfor er sosiale medier en nokså ubenyttet gavepakke for markedsførere (de digitale så vel som tradisjonelle).

Til forskjell fra de tradisjonelle kanalene for markedsføring, gir Facebook deg blant annet mulighet til å kombinere ulike segmenteringsvariabler som interesser og stillingstitler – for bedre presisjon i målsettingen. Her har de fleste bedrifter et forbedringspotensial, da statistikk fra HubSpot viser at kun 45 % av annonsørene segmenterer etter interesser.

Uansett hvilket annonseformat du benytter i sosiale medier, bør du inkludere en CTA. Statistikk viser at annonser med en CTA har nærmere tre ganger så høy klikkrate enn annonser som ikke har det. I tråd med den mobile trenden vil CTA være enda viktigere ved annonser som vises på mobil – derfor har Facebook utviklet “Leads ads”. Dette gjør at kunden ikke behøver å fylle inn nødvendig informasjon (denne informasjonen sitter Facebook på uansett). Dette gjør prosessen mer effektiv og brukervennlig for en bruker med liten skjerm.

Konklusjon

Trendene for digital markedsføring i 2017 gjenspeiler en kompleks forbruker med digitale interaksjoner spredt over flere enheter og plattformer – en videreførelse av fjorårets digitale trender. Jeg tror fundamentet for markedsføringens digitale fremtid i stor grad legges i 2017, og skal vi tro spådommene fra BI Business review vil mediebransjen bli heldigital innen 2020, altså om kun tre år!
Hvilke trender i digital markedsføring tror du vil prege de neste årene? Legg gjerne igjen en kommentar og del gjerne innlegget om du synes det var interessant.

 

-Cecilie Benedikte Henriksen

Følg meg i sosiale medier:

Google plus roundPinterest roundInstagram round  Twitter roundLinkedin round

Vil du vite mer om meg?

Klikk her om du vil vite mer om min arbeidskarriere

Klikk her om du vil se min CV i full versjon

Klikk her om du vil vite mer om hvem jeg er som person

Klikk her om du vil se flere oppgaver jeg har skrevet i forbindelse med studien

Meld deg på mitt nyhetsbrev!
Som digital student eksperimenterer jeg mye på egenhånd. Denne gangen tar jeg for meg E-post markedsføring. Legg gjerne igjen e-post adressen din og bidra til min læring.
Det jeg lærer, deler jeg selvfølgelig med dere her på bloggen.